ENGLISH VERSION
f16_voorplat-_rgb_hr-high-tu2bgl
IMG_4856
IMG_4857
IMG_4858
468552688_2979964652155887_6475316953866786649_n

50 jaar F-16 bij de Koninklijke Luchtmacht
mens en machine

Beschrijving
ModelFan

Auteurs: Mike Schoenmaker en Niels Hogenboom
Uitgever: Geromy
ISBN: 9789083312293
Gebonden - hardcover ,
gepubliceerd: November 2024  
Pagina’s: 368
Prijs: 59,95  euro.

Een alternatieve titel zou ook zomaar kunnen zijn;
“De mens en de verhalen en heel veel foto’s van de mens en de machine”

De Koninklijke Luchtmacht nam dit najaar afscheid van de iconische F-16, een toestel dat 45 jaar lang een belangrijke rol speelde binnen de Klu. Niels Hoogendoorn uit Berghem en Mike Schoenmaker uit Den Bosch hebben de geschiedenis en de persoonlijke verhalen rondom dit jachtvliegtuig in een bijzonder boek vastgelegd.

De passie voor luchtvaart zat er al vroeg in bij beide auteurs. Schoenmakers vader werkte bij de luchtmacht, en s vader nam hem als kind al mee naar vliegshows. Beiden zagen zichzelf wel piloot worden, maar hun levens verliepen anders, net als bij mij. Hun interesse bleef, niet professioneel maar als hobby, en zo schrijven de twee al jaren over militaire luchtvaart in bladen en op sociale media.

Dit is het derde boek dat in korte tijd verschijnt over de F-16 en het afscheid bij de Koninklijke Luchtmacht. Hadden we eerst Goodbye F-16 ook uitgegeven door Geromy, gevolgd door Vederlicht Zwaargewicht een uitgave onder de vlag van het NIMH en de Walburgpers, nu dan deze uitgave. Het boek bevat waargebeurde, spannende, grappige, emotionele en vooral persoonlijke verhalen. Volgens de schrijvers is dit misschien wel een van de meest complete werken over de F-16, mede omdat het verhaal doorloopt tot enkele dagen na het afscheid van het toestel. Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Elk van de 3 boeken heeft zijn eigen karakter en waarde, samen vormen ze een indrukwekkend verslag van de F-16 in dienst van de Koninklijke Luchtmacht. Waarbij ik absoluut niets af wil doen aan dit boek. In dit specifieke geval laten de auteurs vooral het menselijke verhaal vertellen. Het had geen zin om heel diep in te gaan op alle boutjes en moertjes van zo’n vliegtuig. In plaats daarvan laten de schrijvers de mensen aan het woord die uitgezonden zijn, op de achtergrond werkten of op een andere manier een herinnering hebben aan de F-16.

Het verhaal van de Spijker formule 1 raceauto die het opnam tegen een F-16 is al vaak genoemd, lees de waarheid maar in het boek, maar mijn aandacht werd getrokken door een verhaal over een detachering van 313 squadron in Turkije, op de vliegbasis Mürted. Er waren een boel problemen, maar de "kers op de taart" was het feit dat de Turkse collega’s, op een enkeling na, nauwelijks Engels spraken waardoor er bijna een ongeluk ontstond en dat in NAVO verband!   

Hoofdstuk 5 handelt over de squadrons en andere eenheden met de symbolische betekenis, de Latijnse wapenspreuk en de vertaling ervan. Hier worden ook de niet vliegtuig squadrons beschreven, wellicht minder bekend bij een groep lezers. Bijvoorbeeld:
921 squadron
verantwoordelijk voor het onderhoud van transportmiddelen, mechanische gronduitrusting, communicatie en informatiesystemen etc. op de vliegbasis Leeuwarden.
901 Squadron
het logistieke squadron van de Vliegbasis Volkel.
640 Squadron
verantwoordelijk voor onder andere het beveiligen van vliegbases.  

Het boek bevat een zeer groot aantal foto’s helemaal in de stijl van de gekozen insteek. Ze variëren van historisch ondersteunend, via specifiek intern naar prachtige actie kleurenplaten. Na een leeswijzer van de auteurs en een voorwoord door Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal André Steur, is het boek verdeeld in dertien hoofdstukken. De publicatie wordt afgesloten met een dank- en nawoord, een lijst van afkortingen en een numeriek oplopend overzicht (beginnend bij de J-001) van alle 213 F-16’s die in Nederlandse dienst zijn geweest. In deze lijst wordt vermeld dat de toestellen zijn afgeleverd bij Sabena als laatste vlucht. Voor alle duidelijkheid dit is Sabena Engineering Brussels en niet de failliete Belgische nationale luchtvaart maatschappij!

Conclusie
Na het standaardverhaal over de F-16 en de aanschaf bevat het boek veel waargebeurde, spannende, grappige, emotionele en vooral persoonlijke verhalen, waarmee ze duidelijk invulling geven aan de ondertitel van het boek. Verder bevat het boek natuurlijk ook het historische verhaal: wat is er in vijftig jaar allemaal met het en rond het type bij de Koninklijke Luchtmacht gebeurd. Deze mix van inhoud maakt het een waardevolle aanvulling voor luchtvaartliefhebbers en mensen die geïnteresseerd zijn in de menselijke kant van militaire operaties en de F-16. Wat dit boek wel uniek maakt, is dat het verder gaat dan enkel een historische samenvatting mede omdat het verhaal doorloopt tot enkele dagen na het afscheid van het toestel op 27 september 2024.
Voor wie geïnteresseerd is in de luchtvaartgeschiedenis van Nederland, is dit boek een echte aanrader en hoort zeker thuis in uw boekenkast als een van de drie boeken over 50 jaar F-16.

NB. Bestel je het boek direct bij de uitgever dan krijg je er gratis een kleuren catalogus bij van de andere eigen publicaties van deze uitgever, die ziet er overigens gelikt uit.

Met dank aan uitgeverij Geromy voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Klik op de foto's hieronder voor het originele exemplaar

Geverifieerd door MonsterInsights