ENGLISH VERSION
dutch-decal-978949009254-de-vliegdienst-van-de-karel-doorman--flying-services-aboard-the-karel-doorman-expected-end-of-november-2024-x97-207980_0
doorman0001

De Vliegdienst van de Karel Doorman
ModelFan
Beschrijving
Auteurs: Tim van Kampen, Prudent Staal, Coen van den Heuvel, Luuk Boerman  
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 9789490092511
Soft cover, Nederlands/Engels
gepubliceerd: 2024  
Pagina’s: 72
Prijs: 17,95 euro.

Als ondertitel “De Marine Luchtvaartdienst en andere aan boord van de Karel Doorman (1948 – 1968)”. Een uitstapje van Dutch Profile? Gaat het nu ook over de “Dikke Boot?” Een beetje ja en veel nee. Nergens staat geschreven dat de Dutch Profile’s alleen over vliegtuigen moeten gaan! Als je gaat schrijven over de vliegdienst van de Karel Doorman, dan schrijf je ook een beetje over het tweede vliegkampschip van de Koninklijke Marine.

Deze uitgave van Dutch Profile is een brok geschiedenis over het gebruik van de R81, het pennant nummer van de “Dikke Boot” bij de Nederlandse marine tussen de jaren 1948 tot en met 1968. Kort wordt ook nog even stil gestaan bij de Karel Doorman een, de QH1 ex HMS Nairana, in dienst van 1946 tot en met 1948 met Fairey Fireflies.

Het boek richt zich op wat er vanaf vloog: Avengers, Fireflies, Sea Furies, Sea Hawks, S-55’s, S-58’s, Trackers en nog enkele andere typen. Van alle staat een grote hoeveelheid zwart-witfoto’s in het boek en ook een flink aantal in kleur. Tim van Kampen is verantwoordelijk voor het historische verhaal dat wordt aangevuld door onder meer Prudent Staal. Het behandelt uiteraard ook de diverse vliegtuigsquadrons (VSQ’s), ook wel boordsquadrons genoemd. Ook de verschillende reizen komen aan bod.   
Coen van den Heuvel behandelt als laatste onderwerp de testen met Grumman Trackers van een Amerikaanse Navy-eenheid aan boord van de Doorman om te zien of de Dikke Boot daarmee kon worden uitgerust, ja dus.

Deze uitgave bevat 85 zwart foto’s en 35 kleurenfoto’s. Waarbij Qua foto’s vooral de opnames van rocket assisted take-off gear (RATOG) bijzonder zijn, net als de gedemonteerde C-47 van Prins Bernhard op het vliegdek van de Doorman. Het schip vervoerde zo het persoonlijke vliegtuig naar San Juan op Puerto Rico. Klein missertje. Op pagina 68 staat een foto afgebeeld met als bijschrift dat het hier een lynx landing betreft op de huidige JSS (Joint Support Ship) Karel Doorman (A833). De Lynx klopt maar het afgebeelde schip is het M-Fregat Karel Doorman (F-827).  Luuk Boerman staat weer garant voor 4 pagina’s tekeningen.
Net als alle andere Dutch Profile is ook deze uitgave weer tweetalig; Nederlands en Engels.

Conclusie
Een zeker interessante uitgave van Dutch Profile die eens een keer niet over een specifiek type gaat en omdat ze zich aan boord van een vliegkampschip bevinden krijg je ook wat mee van de Koninklijke Marine en de Dikke Boot. Voor mij is er geen discussie. Dutch Profile staat voor kwaliteit publicaties in de sector waarvoor ze bedoeld zijn. Genoeg informatie over het gekozen onderwerp om een goede indruk ervan te krijgen aangevuld met interessante foto’s alles in een simpel gecomprimeerd format van zo’n maximaal 80 pagina’s. Iedereen moet zelf bepalen of hij/zij de verzameling compleet wil hebben of alleen de specifieke onderwerpen binnen de interessesfeer. De modelbouwers onder ons zullen er zeker inspiratie vinden qua fotomateriaal.

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Klik op de foto's hieronder voor de originele versie


Geverifieerd door MonsterInsights