image001
image003
image005
image007

Heer Im Focus Edition Nr. 1
Beschrijving
ModelFan
English version


Hoofdredacteur: Axel Urbanke 
Uitgever: Luftfahrtverlag - START
ISBN: 978-3-941437-56-2
Gepubliceerd 2023
74 pagina’s, soft cover, Duits/Engelstalig
Prijs 28,80 euro.

Een tijdje geleden werd ik door iemand gewezen op de publicaties van Luftfahrtverlag-Start over verschillende Duitse militaire onderdelen tijdens de Tweede Wereld Oorlog, Heer Im Focus (het leger), Luftwaffe Im Focus (de Luchtmacht) en U-Boots Im Focus (onderzeeboten), waarvan versies van Luftwaffe en U-Boots al eerder zijn gepubliceerd. Nu is specifiek de Tweede Wereld oorlog niet mijn voornaamste interessegebied, maar ik werd getroffen door de “Glossy look” van alle uitgaves. In dit geval de eerste editie van Heer Im Focus en de beloofde inhoud.

De uitgever geeft aan zoveel mogelijk nieuwe, unieke niet eerder gepubliceerde foto’s te willen brengen, met name met een geschiedenis eraan vast, maar ook unieke verhalen, informatie over eenheden met alles wat daarbij hoort. Mijn eerste indruk is dat de hoofdredacteur Axel Urbanke ook in deze nieuwe uitgave Heer Im Focus daar weer uitstekend in slaagt.    
Het geschiedenis gehalte is groot, maar er wordt wel degelijk ook aandacht bestaat aan de modelbouwers.  Voor de laatsten bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over camouflage schema’s in deze uitgave over sneeuw streep schema’s Vele (kleuren) foto’s bieden interessante onderwerpen voor diorama’s. Een prachtig voorbeeld is dat op pagina's 8-9, waarop een Leutnant te zien is met één voet op de treeplank van een Wanderer W 240/250 cabriolet, tijdens de openingsfase van de opmars naar het oostfront. Degenen die figuren gebruiken in hun bouwwerken/diorama's, of zelfs op zichzelf staande figuren schilderen, hebben ook een schat aan details om gebruik van te maken. Een prachtig voorbeeld is dat van de camouflage van een helm met een echt koolblad.

“Foto’s met een geschiedenis” maakt het grootste gedeelte van de inhoud uit, zo’n 40 pagina’s. Hoogtepunten, vind ik, zijn kleurenfoto's van een Pz. Regt. 18 Panzerbefehlswagen III die de rivier de verlaat Bug na het oversteken van genoemde rivier. Panzer IV's van dezelfde eenheid worden ook in zwart-wit getoond, opnieuw met interessante details rondom de tanks, terwijl uitstekende foto’ van een pontonbrug extra diorama-inspiratie bieden. Verschillende stijlen van Pz. Rgt. 18 eenheidsbadges worden ook getoond, via close-upfoto's en kleurenillustraties. Fans van zwaardere bepantsering zullen genieten van het artikel van de Schwere Panzer-Abteilung 505 King Tiger 'Black 112', terwijl motorfietsen ook voorbijkomen, via foto's van een enkele motor en twee zijspancombinaties. Alle foto's zijn voorzien van uitgebreide bijschriften en er zijn verschillende kaarten afgebeeld om achtergrond/context te geven.

Deze 74 pagina's tellende soft back staat vol met niet eerder gepubliceerde foto's en behandelt verschillende onderwerpen op een vergelijkbare manier; titels in deze aflevering zijn onder meer Drager van het Ridderkruis, Voertuigen van de Wehrmacht, Foto's met een verhaal, Foto's van camouflageschema's, Emblemen en Motorfietsen.

Conclusie
Het is een traktatie voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog en elke militaire modelbouwer met een voorliefde voor Duitse onderwerpen, of het nu gaat om gepantserde voertuigen, softskins, figuren of diorama's. Er zijn veel kleurenfoto's bijgevoegd (niet ingekleurd). Ook de uniformdetails van de soldaten zijn fascinerend, qua kleur en stijl.
Samen met andere artikelen is dit alles ontworpen en gedrukt met de gebruikelijke START-flair en kwaliteit, de inhoud staat borg voor informatie over zowel oorlogsmaterieel als het menselijke element. Voor mij, als zijnde geen specialist op dit gebied heb ik met meer dan gewone interesse de inhoud zoveel mogelijk geprobeerd te lezen en ben verbaasd dat er nog zoveel onbekend materiaal door deze uitgever boven water wordt gehaald.
Een aanrader voor elke modelbouwer van deze onderwerpen en voor de “history buffs” Het Magazine is rechtstreeks verkrijgbaar bij Luftfahrtverlag-START.

Met dank aan Luftfarhrtverlag-START voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.


Geverifieerd door MonsterInsights