Koolhoven F.K.51
in Nederlandse Militaire Dienst
ModelFan
Beschrijving
Auteurs: Arnold van Gerwen, Rob Hamann, Luuk Boerman
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 9789490092511
Soft cover – Nederlands/Engels
Gepubliceerd: 2024
Pagina’s: 47
Prijs: 17,95 euro.
Min of Meer een relatief onbekend vliegtuigtype dat zijn waarde toch meer dan bewezen heeft. Het was Militaire dubbeldekker ontworpen als trainer en verkenner. Specificaties kwamen van de LvA die een nieuw overgangs-lesvliegtuig zochten in de jaren dertig. Koolhoven kreeg (na de FK-49) eindelijk ook verzoeken binnen van de LvA en niet alleen concurrent Fokker. Frits Koolhoven ging aan de slag en keek nauwkeurig naar de prestaties van de Avro 626. De ervaring met de FK-46 en de constructie methoden werden gebruikt in het ontwerp.
Het eerste prototype van de FK-51 vloog in mei 1935 vanaf vliegveld Waalhaven waar de fabriek van Frits Koolhoven stond en was voorzien van een Cheetah V motor met 275 pk. Het toestel had een romp van buizen met triplex bekleed en een vleugel van hout met triplex in plaats van het gebruikelijke linnen. Na wat proeven waren de LvA en ook de MLD enthousiast maar men wenste nog wat aanpassingen. Ook de LA-KNIL was geïnteresseerd maar voor de tropen hadden ze men andere wensen. Er moest derhalve door Koolhoven een behoorlijk stuk herontwerp plaatsvinden met ook andere motor opties. De LA-KNIL kisten kregen een Wasp Junior motor en ook een wat grotere vleugel, maar dat had niet veel effect op de prestaties.
“De Koolhoven” zoals het toestel in de volksmond meestal wordt genoemd. Het onderwerp van deze Dutch Profile, F.K.51 Koolhoven. Er zijn meer Koolhoven types geweest, maar dit was “DE”. Frits Koolhoven ontwikkelde het lestoestel in een recordtijd in 1935 en met succes.
De Auteurs beschrijven de geschiedenis van deze relatief onbekende Koolhoven, in tegenstelling tot de Fokkers. Het geschreven woord wordt aangevuld met zes pagina’s kleuren profielen van de hand van Luuk Boerman en ruim vijftig zwart/wit foto’s en 1 enkele kleurenfoto!
Kort wordt ook nog even stilgestaan bij de toestellen die via Frankrijk en Zwitserland (vanwege het wapen embargo tijdens de Spaande Burgeroorlog) aan Spanje werden geleverd.
Het geheel wordt afgesloten met een beschrijving van de levensloop van alle Nederlandse Koolhovens.
Conclusie
Een uitgave over een relatief onbekend vliegtuigtype, maar zijn waarde toch meer dan bewezen heeft met name in Nederlands Indië.
Deze uitgave hoort zeker thuis in de Dutch Profile reeks en het is zeker interessant om over dit stukje luchtvaartgeschiedenis te lezen en te weten dat het niet alleen Fokker was.
Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen voor een recensie.
Klik hieronder op de foto's voor de originelen