Clearprop MQ-1C Gray Reaper (1)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (2)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (2)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (4)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (3)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (5)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (1)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (1)
Clearprop MQ-1C Gray Reaper (2)

MQ-1C UAV Gray Eagle
Eerste impressie
ModelFan

English version


Clear Prop
CP4808
Schaal 1/48
Spuitgiet model
Prijs euro 30,00

MQ-1C Gray Eagle is een onbemand luchtvaartuigsysteem (UAS) ontwikkeld door General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) voor het Amerikaanse leger. Het is een verbeterde variant van het in de conflicten bewezen drone Predator. De Gray Eagle voert verkennings-, bewakings-, doelacquisitie-, commando- en controle-, communicatierelais-, signaalinlichtingen- (SIGINT), elektronische oorlogsvoering (EW), aanvals-, geïmproviseerde explosieven (IED) en gevechtsschadebeoordelingsmissies uit.
De drone heeft meer dan 1.700 vlieguren gemaakt tijdens in totaal 238 vluchten in de eerste trainings-  en evaluatieperiode van zeven maanden. De eerste volledige compagnie van Gray Eagle UAS, F/227 werd in juni 2012 ingezet. Het leger is van plan om 11 Warrior-eenheden aan te schaffen, elke eenheid met 12 UAV's en vijf grondcontrolestations. Tot op heden zijn 61 Gray Eagle-vliegtuigen overgedragen aan het Amerikaanse leger, met nog eens 44 vliegtuigen die momenteel in bestelling zijn. (Maart 2024)

De “wedstrijd” voor de multifunctionele drone met uitgebreid bereik ter vervanging van de RQ-5 Hunter werd in 2002 geïnitieerd door het Amerikaanse leger. Een verbeterde versie van de RQ-5 Hunter en de General Atomics Warrior waren ook kanshebbers voor de competitie.
De Warrior werd door het Amerikaanse ministerie van Defensie (DoD) aangeduid als MQ-1C. De MQ-1C kreeg in augustus 2010 officieel de naam Gray Eagle toegewezen. De Gray Eagle werd in december 2009 met succes geïntegreerd met de AGM-114 Hellfire-raket. Het testen van de Hellfire-raket aan boord van de Gray Eagle werd in augustus 2010 afgerond. De bewapende systemen zijn in de eerste plaats bedoeld voor inzet in Afghanistan.
De Gray Eagle quick reaction capability (QRC) eenheden werden uiteindelijk ingezet in Irak en Afghanistan. In juni 2012 keurde de Defence Acquisition Board (DAB) de derde aankoop van 29 vliegtuigen en bijbehorende uitrusting goed.

De Gray Eagle is gebaseerd op het ontwerp van het Predator-casco en beschikt over een fouttolerant besturingssysteem. Het vliegtuig bevat een drievoudig redundante avionica-systeemarchitectuur. De drone heeft een grotere spanwijdte in vergelijking met die van de Predator. De modulaire architectuur van Gray Eagle maakt de integratie en bediening van meerdere payloads mogelijk. Grijze Adelaar heeft een lengte van 9 m (56 ft), een spanwijdte van 17 m en een hoogte van 2,1 m. Gray Eagle kan een intern laadvermogen van 261 kg en een extern laadvermogen van 227 kg dragen. Het kan meerdere ladingen vervoeren, waaronder elektro-optisch/infrarood (EO/IR) met laseraanduiding, een STARLite Synthetic Aperture Radar (SAR) / ground moving target indicator (GMTI) sensor, communicatierelais en vier Hellfire raketten. De vleugelhardpoints kunnen worden uitgerust met externe payloads zoals vervangbare sensoren en wapens. De AGM-114 Hellfire lucht-grondraketten die op het vliegtuig zijn gemonteerd, kunnen bewegende en stationaire doelen op de grond aanvallen binnen een bereik van 500 m tot 8 km.
Sinds het begin van het Russisch-Oekraïense conflict heeft de Oekraïense regering verschillende keren om Gray Eagles gevraagd, de VS weigerden tot nu toe. Ik kon geen enkel bewijs vinden dat men ze nu wel heeft, maar...  

Het Model.
Door zowel het conflict in Europa als ook in het Midden-Oosten is het gebruik van drones ineens duidelijk publiek goed geworden. Voor mij waren drones niet zo interessant, vond ik. Er zit geen cockpit op en ze zien er vaak wat raar uit. Nu krijgt de moderne drone duidelijk meer aandacht van de modelbouw fabrikanten zo ook Clear Prop met deze MQ-1C UAV, dus toch maar besloten er eentje aan mijn verzameling toe te voegen. Deze Gray Reaper!

Clear Prop is een relatief nieuwe fabrikant in de Oekraïne gespecialiseerd in unieke onderwerpen die niet worden behandeld door andere traditionele fabrikanten. De MQ-1C is vrij uniek, en voor zover ik weet is dit de enige kit die beschikbaar is.met spuitgiet frames.
Het model wordt geleverd in een zeer solide en verrassend kleine doos. Verrassend, want deze specifieke drone is een machine van behoorlijk indrukwekkende statuur. 17 meter spanwijdte en een lengte van 8,5 meter zijn vrij grote afmetingen. Ter vergelijking: een F-16 is bijna half zo smal en maar een paar meter langer. Maar het is tenslotte een drone wiens belangrijkste taak het is om tientallen uren zonder pauze in de lucht te circuleren. En daarvoor heb je de juiste lift nodig, vandaar de enorme vleugels van het toestel.
In de doos zitten zeven frames, twee foto-ets frames en een decalset. Paneellijnen zijn gegraveerd, niet te fijn en niet te diep of breed. Ik heb geen flash gezien op de frames van dit model en ook geen uitwerp markeringen.

Om nog even terug te komen op die monumentale dronevleugels. De fabrikant zorgde voor de elegante en zeer dunne achterranden van het vleugelprofiel. Het idee voor vleugels gemaakt van asymmetrische helften wordt steeds vaker gebruikt in de modelbouw. De bovenste, die de hele voor- en achterrand bevat, wordt aangevuld met zoiets als een inzetstuk, dat de vleugel van onderaf sluit.

Omdat de romp van het toestel vrij leeg en groot is, heeft de fabrikant nagedacht over interne versterkingen. Zonder hen zouden er merkbare vervormingen van de vorm van het gelijmde model kunnen ontstaan. Hoewel ik me eerlijk gezegd afvraag of er zulke problemen zullen zijn met de vleugels zelf, lang en smal. Er zijn geen verstevigingen om de oorspronkelijke vorm van de vleugel te behouden. En wat de romp zelf betreft, we hebben hier verschillende stevige steunen, die de hele structuur versterken. De hoofdcompartimenten van het landingsgestel spelen hier ook zo'n rol.
Hoewel hij er aan de buitenkant eenvoudig uitziet, blijkt het nogal wat kleine details te hebben, die Clear Prop nauwgezet heeft nagemaakt. Het hele D-frame is hiervoor gereserveerd met dergelijke details. Er is geen tekort aan allerlei soorten antennes en sensoren, ingewikkeld en delicaat. Ook het onderstel, dat in het model helaas alleen in uitgeklapte stand kan worden gemaakt, is vrij compleet gereproduceerd. Ze worden zelfs extra gedetailleerd met foto-geëtste onderdelen.
De instructies bevatten 13 pagina's met full colour pagina’s voor de kleuren en decals en de overige instructies in zwart-wit. De vermelde verfmerken zijn voor Mr. Color en MIG. De stap-voor-stap aanwijzingen zijn zeer goed ingedeeld en informeren de bouwer duidelijk over kritieke details.
Alle frames en toebehoor zitten verpakt in een cellofaan, waarbij de decals, foto-etch en heldere onderdelen weer apart zijn verpakt in aparte zip bags. 101 onderdelen en 12 foto-etch onderdelen. Het model is in schaal 1/48 relatief klein ten opzichte van bijvoorbeeld een F-15, maar heeft toch nog een model spanwijdte van 356,1 mm en een lengte van 168,8 mm

De decalsheet is gedrukt door Decograf uit de Oekraïne, inmiddels goed bekend, ziet er prima uit, ze leveren weer kwaliteit. Er zitten best nog veel markeringen en teksten op deze drone. Er zijn decals voorzien voor 4 verschillende schema's, zodat u degene kunt kiezen die bij u past:
MQ-1C Grey Eagle 51161, U.S. Army, 2019
MQ-1C Grey Eagle 70105, 227th Aviation Regiment, 1st Air Cavalry Brigade "Air Cav," U.S. Army
MQ-1C Grey Eagle 70108, U.S. Army
MQ-1C Grey Eagle 70112, U.S. Army

De bewapening bestaat uit vier Hellfire-raketten met een optie voor alle zwarte of olijfkleurige raketten. Jammer dat Clear Prop er niet voor gekozen heeft om de Hellfire correct weer te geven met de glazen kop. Dit kan eventueel zelf aangepast worden, maar ik ga er eigenlijk vanuit dat er wel after market Hellfire modellen te krijgen zijn.

Conclusie
Clear Prop doet haar naam eer aan door ook met deze drone weer een apart model op de markt te brengen. Alhoewel je het idee krijgt dat het een klein model is heeft het toch een spanwijdte van ruim 35 cm. Een gemiddelde modelbouwer zal er geen problemen mee hebben, ook al beoordeeld de fabrikant de bouw voor geavanceerde modelbouwers. Met slechts een paar mogelijke problemen (beide met betrekking tot beweegbare onderdelen) en twee kleine instructieproblemen, is deze kit bijna foutloos. Het bouwen van het model hoeft niet lang te duren, iets langer dan een weekend, maar het kan gemakkelijk in een week of minder dan 10 uur bouwtijd worden voltooid. Als u op zoek bent naar een ontspannende snelle bouw van een uniek onderwerp, dan is dit het perfecte model voor u.

Met dank aan Clear Prop voor het beschikbaar stellen van het model.

Geverifieerd door MonsterInsights