


NEDERLANDSE SPITFIRES
In cijfers en letters
ModelFan
Auteur: Harry van der Meer
Uitgever: Lanasta – Walburg Pers
ISBN: 9789464565287
Gebonden
gepubliceerd: 2025
Pagina’s: 308
Prijs: euro. 39,95
Mijn herinneringen aan Harry van der Meer, ofwel Mr. Spitfire gaan terug de beginperiode van de IPMS Nederland. Als je extra artikel nodig had dan werd er geroepen “vraag Harry maar die schrijft wel wat over Spitfires!” En dan kwam er altijd wat. Niet zo gek dat er in 1988 het boek ’Dutch Spitfires, A Technical Study' van Harry werd uitgebracht. Zijn opmerking bij dit boek was, dat alles nu wel gepubliceerd was met dit boek! Niets was minder waar. Op advies van Mr. Flash Aviation Coen van den Heuvel ging Harry toch weer aan de slag alles nog weer eens te onderzoeken ook geholpen door documenten van Coen kwam er weer nieuwe informatie boven water en een nieuw boek was geboren. In November 2016 verscheen na dik 8 jaar werk verscheen “Nederlandse Spitfires In cijfers en letters” uitgegeven door Lanasta. Nu, in 2025 de tweede gewijzigde druk, een pil van ongewijzigd 308 pagina’s wederom uitgegeven door Lanasta (imprint van de Walburg Pers).
Deze tweede herziene druk zal ongetwijfeld wat wijzigingen hebben maar het zijn 308 pagina’s gebleven. De beschrijving is dan ook op basis van beide Lanasta boeken ten opzichte van de uitgave uit 1988. Naast de al bestaande informatie zijn nu een aantal onderwerpen aan deze uitgave toegevoegd.
Harry kwam tot de ontdekking dat de Spitfires die toegewezen werden aan Nederlandse piloten in dienst van de RAF, door de Nederlandse staat betaald moesten worden. Verder draaide Nederland ook op voor de kosten van het onderhoud van die vliegtuigen zodat hij terecht besloot dat al die toestellen ook tot de Nederlandse Spitfires gerekend mogen worden. Om het boek nog completer te maken, zijn de namen opgenomen van de vliegers die tijdens de oorlog met Spitfires hebben gevlogen, onder wie ook enkele Nederlandse vrouwen. Tevens bevat het boek een lijst van tijdens de oorlog in ons land neergekomen Spitfires welke na jaren van onderzoek door de Studie Groep Luchtoorlog 39-45 beschikbaar werd gesteld. Tenslotte is een deel van het Operations Record Book van No. 322 (Dutch) Squadron opgenomen voor hen die willen weten wat de vliegtuigletter was van een 322 Spitfire tijdens operationele vluchten.
In zijn totaliteit geeft dit boek een overzicht van de Spitfires die door Nederland werden gebruikt vanaf 1943 tot en met heden. De samenstelling is gebaseerd op archieven, correspondentie, interviews met de gebruikers en hun familie, onderzoek door derden en eigen onderzoek. Maar dan wel uitdrukkelijk met de vermelding "voor zover bekend". Er kan morgen weer een archief opengaan met nog meer aanvullende feiten dat hebben we eerder gezien. Na een verklaring en voorwoord volgen vier hoofdstukken: Inleiding, RAF-periode in WO II, Nederlandse periode 1945-1957 en tot slot de nog vliegende Spitfire in Nederland van de KLu Historische Vlucht, die als thuisbasis Volkel heeft. De kleurenfoto’s hebben ook hoofdzakelijk betrekking op deze kist. Uiteraard het deel van het Operations Record Book van nr. 322 Squadron zoals al eerder genoemd. Het boek is een naslagwerk en bevat dus lijsten en tabellen aan elkaar geplakt door tekst. Verwacht er dus niet veel uitgebreide verhalen in wel een groot aantal interessante foto’s van Spitfires en mooie kleuren profielen van de hand van Luuk Boerman.
Conclusie
Deze tweede gewijzigde herdruk heeft een nieuwe foto op de kaft. Wellicht is ook tekstueel het een en ander aangepast. Het blijft een naslag werk wat de eerste versie ook al was, dus alles wat er op dit moment bekend is over Nederlandse Spitfires kun je erin vinden. Vind je het niet dan weet Harry het ook (nog) niet. Over het toevoegen van een deel van het Operations Record boek van 322 sqn kun je zeker discussiëren. Het maakt met 130 pagina’s 2/5 deel uit van het boek en dat is best veel. Het zijn gescande kopieën, helaas niet altijd even goed leesbaar. Dit gedeelte is gedrukt op standaard gewoon papier in plaats van het stevige hoogglans kwaliteitspapier van de rest van het boek en kan ook de leesbaarheid beïnvloeden. Wel of niet is een keuze en die keuze is gemaakt. Dat doet niet af aan het feit dat iedere Spitfire fanaat dit boek niet alleen in de kast moet hebben,... maar ook moet lezen!
Met dank aan Lanasta/Walburg Pers voor het recensie exemplaar
Voor het originele formaat klik op de foto.