vwaa20reviewgc_1
valiant-aa20-heinkel-he-177-grief-page-011
valiant-aa20-heinkel-he-177-grief-page-054
valiant-aa20-heinkel-he-177-grief-page-114

The Heinkel He-177 Greif, Airframe Album 20
Eerste indruk
ModelFan
English version


Auteur: Richard A. Franks  
Illustraties: Richard J. Caruana, Wojciech Sankowski, and Arkadiusz Wrobel
Uitgever: Valiant Wings Publishing  
ISBN: 978-1-912932-38-2
E-Book ISBN 1912932385
Publicatie: 2024
pagina’s 194 , soft cover, Duits/Engels
Prijs: GBP 25,95.

De Heinkel He 177 was de enige langeafstandsbommenwerper die de Duitse Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog in belangrijke aantallen in dienst had.
Het toestel zou de taken van de Heinkel He 111 overnemen maar er werd smalend over gezegd, omwille van de onophoudelijke reeks van problemen bij de ontwikkeling, dat het meer Duitsers dan Engelsen of Amerikanen heeft gedood.
De specificatie voor het toestel voorzag niet alleen dat het een zware bommenlast over een grote afstand tegen een snelheid van 536 km/h moest kunnen vervoeren maar dat het ook duikvluchten kon maken. Heinkel kon dit enkel realiseren door de luchtweerstand te verminderen. Daarom besloot hij de vier Daimler-Benz motoren twee-aan-twee te koppelen zoals hij eerder succesvol gebruikt had in de Heinkel He 119. Daarnaast wilde men de geschutskoepels op afstand kunnen bedienen.
Daimler-Benz had grote problemen bij de bouw van de motoren en tot 1943 vloog het toestel zo vaak in brand dat het de bijnaam de vliegende aansteker kreeg.
Ondanks dit moeizame begin bewees de He 177 zich als een krachtige en snelle lange afstandsbommenwerper en maritieme verkenner die geliefd was bij de bemanningen. Geregeld werden successen behaald boven Rusland en Engeland ("Operatie Steinbock"). Echter, in 1944 werd de productie van strategische bommenwerpers stopgezet ten voordele van eenmotorige jagers die de geallieerde bommenwerpers dringend moesten tegenhouden. Van de meer dan 1000 gebouwde He 177's werden de laatste tientallen zonder motoren gebouwd en in reserve geplaatst met het oog op hen in latere tijden nog te vervolledigen en in te zetten. Eenheden die met de He 177 vlogen: Stab, I., II., III. en IV./KG 1, I./KG 4, I., II. en IV./KG 40, I./KG 50, I., II. en IV./KG 100

Richard A. Franks trapt af met een zesentwintig pagina's tellend voorwoord/ inleiding dat ingaat op de ontwikkeling en service van de Heinkel He 177 Greif. Dit omvat de Franse, Britse en Amerikaanse evaluatievliegtuigen. samen met alle Heinkel He 274 en Heinkel 277 projecten. Op pagina 11 staan twee van de pre-productie toestellen of testtoestellen. De eerste van twintig daarvan is de Heinkel He 177A-01 [W/Nr. 0016, DL+AP] en wordt in de fabriek van Heinkel bovenaan de pagina getoond. De He 177A-01 was een kort leven beschoren met zijn eerste vlucht op 7 februari 1941, voordat hij op 8 juli 1941 door een brand werd verwoest. Onderaan de pagina staat het tweede pre-productie toestel, He 177A-02 [W/Nr. 0017, DL+AQ]. De eerste vlucht werd bereikt op 5 mei 1941, maar ze werd vernietigd in mei 1942 na een noodlanding en explodeerde vervolgens.

Hoofdstuk één, "Technische beschrijving", behandelt elk onderdeel van het toestel per sectie. Pagina 54 is een goed voorbeeld met een zwart-wit foto en tekeningen uit Duitse technische/onderdelenboeken van de He 177A-5 vin en roer. De foto van de buitgemaakte He 177A-5 in Farnborough is. Wojciech Sankowski is de volgende met hoofdstuk 2. "Evolutie". Zijn isometrische tekeningen zijn voor mij een van de hoogtepunten in deze serie. De tekeningen laten zien wat er in elke variant is veranderd, zijn goed gelabeld en bevatten vaak echte foto's die de details laten zien. Pagina 114 toont de He 177A-01 en He 177A-02, samen met een andere historische foto van de He 177A-02 tijdens een vlucht. Elke variant wordt in dit hoofdstuk behandeld, van de He 177 V1 in zijn oorspronkelijke vorm tot de voorgestelde He 277B.

Hoofdstuk drie gaat dieper in op de camouflage en markeringen van de Heinkel He 177 met foto's en in kleur geïllustreerde zijprofielen door Richard J. Caruana. Pagina 164 bevat drie illustraties in kleur het zijprofiel van de He 177A uit 1944. Op de twee historische foto's is de Heinkel He 177A-3, "Susi", van 2./KG 100 in het voorjaar van 1944 te zien. Let op de rode spinner en de tweede helft van de code, 6N+SK, in rood, wit omlijnd. Als je goed kijkt, staat het eerste deel van de code, '6N', in het wit voor het kruis, alleen is het vrij klein in vergelijking met de 'SK'.

Libor Jekl beschrijft de bouw van de Revell 1/72nd (#04616) Heinkel He 177A-5 & Fritz-X. Alle foto's in hoofdstuk vier, "Model", Selectie, zijn in kleur. Pagina 183 toont de bouwstappen en details van deze bouw, met name de gedetailleerde cockpit- en staartschutterpositie. Deze beschrijving bevat ook secties over constructie, kleuren en markeringen, laatste details, een conclusie en een tabel met de gebruikte verven. Er zijn niet veel modellen beschikbaar van de He 177, de meeste in schaal 1/72. Dit deel eindigt met een samenvatting van de beschikbare modellen, aangevuld met drie bijlagen met een lijst van beschikbare kits, accessoires, emblemen en publicaties. Pit-Road's meerdere releases van de 1/700e schaal He-177 werden op de een of andere manier gemist, met de laatste release in 2022.
Conclusie
Richard A. Franks levert opnieuw een must-have historische en modelreferentie die alle vroege varianten opeenvolgend organiseert. De 192 pagina's staan boordevol details en zoals de ondertitel al aangeeft, is dit een 'A Detailed Guide To The Luftwaffe's Troubled Strategic Bomber'.
Ik telde 98 kleurenfoto's en 861 zwart-witfoto's (inclusief handboek foto's en tekeningen). Richard J. Caruana biedt 32 kleurprofielen plus een topkleurenweergave van de Heinkel He 177, inclusief badgeweergaven. Wojciech Sankowski draagt 114 isometrische 3D-weergaven bij van alle prototypes en productiecasco's in hoofdstuk 2 over 'Evolutie. Er is een pagina met 1/72 lijntekeningen van Richard J. Caruana met details over sjabloonmarkeringen.
Voor mij een boek met ongelofelijk veel informatie over de Greif, best bijzonder.
Ik was verrast toen ik hoorde hoe het Duitse opperbevel erop stond dat deze viermotorige bommenwerper in staat moest zijn om met bommen te duiken, wat het ontwerp in de war bracht. De gedetailleerde tekeningen en foto's uit die tijd bieden verbazingwekkende details die kunnen worden gebruikt om elk modelbouwpakket te detailleren. De Richard J. Caruana kleurenillustraties in combinatie met het hoofdstuk Camouflage en markeringen zorgen ervoor dat je de juiste kleuren op je kit krijgt. Er zijn meer dan genoeg foto's om je (volgende) bouw te inspireren. De isometrische illustraties van Wojciech Sankowski helpen bij het beoordelen van de talloze variaties die kunnen worden overwogen en is een mooie evolutionaire presentatie die behoorlijk waardevol is. Als je interesse hebt in de geschiedenis en het bouwen van een model van de Heinkel He 177, zet dit boek dan op je lijstje om aan te schaffen, het is een must-have!.
Een echte aanrader!
Met dank aan Valiant  Wings Publication voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar.

LET OP! Bestellen in Engeland betekend extra douane kosten. Ik betaalde zo’n 8,00 euro aan de douane. Op moment van schrijven (Juni 2024) heeft de Aviation Megastore nog exemplaren beschikbaar voor euro 32,95.

Geverifieerd door MonsterInsights