Vliegbasis Gilze-Rijen, 1946 - 1995
Trainers en jagers boven de Molenheide
Beschrijving
ModelFan
Auteur: Dick Lohuis, Gijs Dragt
Uitgever: Geromy
ISBN: 978-90-833122-4-8
Gepubliceerd: 2024
448 pagina’s, hardcover, gebonden, Nederlandstalig
Prijs: 59,95 euro.
In de eerdere recensies over de “Vliegbasis serie” en we mogen nu zeker wel spreken van een serie met dit vijfde boek over Gilze-Rijen heb ik al gesproken over mijn spotters tijd. Daar past Gilze-Rijen en de periode uiteraard ook weer in. Natuurlijk de open dagen en op weg naar de familie in het zuiden des lands tussen Breda en Tilburg ter hoogte van Gilze toch altijd even wat vaart minderen op de rijksweg om even te kijken of er wat te zien was en of ze wellicht vlogen. En ja natuurlijk die welbekende weg waar ze zo laag aankwamen tijdens de landing dat je ze bijna kon aanraken. De derde foto in het boek!
Ook deze uitgave van de uitgever Geromy, in de serie over Nederlandse vliegbases heeft dezelfde lay-out als de eerdere vier en neemt je mee naar de periode van, met name, de Koude Oorlog - 1946 tot en met 1995 in 11 hoofdstukken, waarvan er 6 een duidelijke relatie hebben met de vliegbasis.
- Trainers en jagers boven de Molenheide.
- Gebaseerde eenheden.
- Detacheringen, Deployments en Oefeningen.
- Squadron Exchanges.
- Open dagen en squadronjubilea.
- Visitors.
Een enorme dikke pil van 448 pagina’s, dus als je eraan begint hoef je je voorlopig zeker niet te vervelen. Het is een fotoboek waarin de foto’s letterlijk voorbij denderen qua formaat en hoeveelheid. Korte stukjes tekst plakken het geheel aan elkaar, net genoeg om het boek compleet en interessant te maken. Eigenlijk een heel mooi spottersboek. Ik refereerde al aan mijn spotterstijd!
De geschiedenis van Gilze-Rijen als vliegveld gaat terug naar 1910. Het ontstond op een heideveld met de naam Molenheide, wat de latere naam “vliegveld Molenheide” verklaart. Hier werd in 1910 een civiele vliegschool opgericht. 1913 markeerde het begin van de militaire luchtvaart op het terrein. In het eerste hoofdstuk wordt beschreven hoed it uiteindelijk Gilze-Rijen werd inclusief de Duitse Fliegerhorst in de Tweede Wereld oorlog. Dn zijn we inmiddels in 1946 aangeland.
Tussen de genoemde jaren 1946 en 1995 wordt uitvoerig aandacht besteed aan de eenheden/squadrons die vanaf Gilze-Rijen opereerden. Van de Voortgezette Vliegopleiding (VVO), waarnemers opleiding, de basisvlucht, Depot Vliegtuigmaterieel (DVM), de Elementaire Vliegeropleiding (EVO), Licht Vliegtuigenopleiding (LVO), 316, 314, tot aan 327 Sqn, Variërend van Harvards tot aan de F-16.
In Detacheringen, Deployments en oefeningen nemen de schrijvers u mee naar zowel uitzendingen, bezoekers en oefeningen op Gilze-Rijen. Heel veel leuk en interessant buitenlands fotomateriaal in dit gedeelte. Zelf heb ik nog steeds de Tactical Air Meet van 1984 op mijn netvlies staan. Met een perskaart om mijn nek kreeg ik een VW Combi en een chauffeur mee en kon in principe gaan en staan waar ik wilde en foto’s maken slechts gelimiteerd door het aantal (dia)filmpjes dat ik kon betalen. Dat waren er best veel maar natuurlijk nooit genoeg. Ook de squadron exchanges, Open dagen, Squadron Jubilea worden niet vergeten en wat te denken van het deel “visitors”. Alles netjes per jaar gerangschikt.
Het fotomateriaal is zeer gevarieerd ook qua lay-out. Hele mooie paginagrote kleurenfoto’s worden afgewisseld met halve pagina’s tot en met 8x12. Af en toe een echt spotterskiekje als ik ze zo oneerbiedig mag noemen in totaal meer dan 800. Neem me niet kwalijk dat ik ze niet geteld heb, maar het zijn er echt een heleboel. De lijst van meegewerkte luchtvaart enthousiasten bestaat uit twee pagina’s en bevat opnieuw veel bekenden namen.
Conclusie
Een spottersboek boordevol met schitterende foto’s, vele nog niet eerder op deze wijze gepubliceerd. Door de opzet wordt u niet alleen getrakteerd op fotomateriaal met betrekking tot de squadrons op de basis maar vind u ook een schat aan buitenlands materiaal.
De tekst is beperkt en oppervlakkig maar genoeg om het tot een informatief geheel te maken.
Ik heb het nu meerdere malen gelezen en doorgebladerd en elke keer zie ik weer wat nieuws.
Modelbouwers kunnen ook leuke en interessante foto’s vinden in het boek. Het vijfde boek uit, wat we inmiddels wel kunnen definiëren als een serie over de Vliegbases van de Koninklijke Luchtmacht is identiek van lay-out aan de andere vier. Opnieuw een feest van herkenning met betrekking tot mijn actieve spottersjaren waarmee ik het fotomateriaal bedoel. Ik heb vliegbasis Gilze-Rijen ook nu weer met veel plezier en interesse gelezen. Ik denk dat ik het nog veel zal door bladeren.
Met dank aan Geromy voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar
Klik op de foto's hieronder voor de originelen