IMG_3062
IMG_3063
IMG_3064
IMG_3065
IMG_3066
IMG_3067
IMG_3068
IMG_3069

DAF YA 314 Koninklijke Landmacht

beschrijving
Robert-Jan van Raamsdonk

1/35
complete giethars bouwmodel
49 onderdelen, 2 x photoetch set, windowset en 1 decalset
prijs - uitverkocht  

De Daf YA 314 en de YA 324 (vervolgserie) zijn middelzware, militaire trucks geproduceerd voor de Nederlandse krijgsmacht. In de jaren vijftig van de 20e eeuw ontstond bij de Koninklijke Landmacht de noodzaak om het rijdend materieel te vervangen.

De tot dan toe gebruikte voertuigen waren na de Tweede Wereldoorlog door de Landmacht tweedehands verkregen via het MDAP uit de voertuigdumps van de Geallieerden, maar doordat deze voertuigen een mix van Engelse en Amerikaanse voertuigen was, bleek het onderhoud en aanvoer van reservedelen een logistiek probleem en standaardisatie was daarom noodzakelijk.

Op 24 mei 1955 ontving DAF een regeringsorder van 25 miljoen gulden voor de bouw en levering van, in eerste instantie, duizend stuks vierwielaangedreven voertuigen van het type YA 314 aan de Koninklijke Landmacht.[2] Uiteindelijk werden er, na vervolgorders, 4406 stuks van het type 314 & 324 geleverd.

De vrachtwagen had geen stuurbekrachtiging en geen verwarming. De cabine, met neerklapbare zijruiten, kon alleen verwarmd worden door de schotten van de, tussen de stoelen geplaatste, motorkap op een kier te zetten waardoor de motorwarmte (en ook de herrie en oliedampen) de cabine instroomde(n). De waarde van het voertuig bedroeg 25 000 gulden.
De typeaanduidingen: (YA, YK, YF-314/324), zijn als volgt samengesteld:

Y = militair voertuig
A = algemeen, (K = Kipper, F = Fuel/Tankauto)
3 = laadvermogen in tonnen,
1 resp. 2= de serie,
4= het aantal wielen.


De eerste serie YA-314

Gebouwd van 1955 tot 1960 en had een open laadbak met- of zonder huif.

Uitgevoerd als:
Algemene Dienst met huif
Toolset (mobiele werkplaats) met verhoogde huif

De tweede serie YA-324

Gebouwd van 1961 tot 1965, als vervolgserie.
gemodificeerd met een iets versterkt chassis
verzwaarde achterveren (meer veerbladen)
Voor- en achterbrug YA324 van merk DAF in plaats van merk Timken (bij YA314)
Andere schokbrekers voor- en achteras.
Dashboardverlichting YA314 losse lamp, YA324 verlichting in de meters.
voorzien van een huif of een metalen gesloten laadbak.

Ja, helaas, uitverkocht! Dus waarom een beschrijving? Simpelweg omdat Robert-Jan nog steeds Nederlandse militaire modellen uitbrengt en ik denk dat deze modellen een verrijking zijn voor ons als modelbouwers en een beschrijving laat zien wat de kwaliteit van zijn modellen is. Waar iedereen zelf kan beslissen om ze aan te schaffen. In alle gevallen biedt hij compleet gebouwde giethars modellen maar ook bouwpakketten zoals deze.

Het model wordt geleverd in een nette stevige kartonnen doos. De soms vrij fragiele gierharsdelen zijn uitstekend verpakt in rits zakken, gewone plastic zakken aangevuld met een grote hoeveelheid bubbelfolie. De grote fotoetchplaat is ook in plastic gewikkeld, hij is vrij groot en hier is zorgvuldig handelen het motto om te voorkomen dat alles buigt waar het niet hoort te buigen. 
De vier belangrijkste componenten zijn de cabine, gevormd uit één stuk, inclusief canvas kap en gesloten deuren, de carrosserie met chassis en de huif. Al deze onderdelen zijn absoluut zonder flash en van een zeer mooie gieting. Bijna alle kleine onderdelen zijn meegegoten, maar dat is vaak met volledig gegoten hars bouwmodellen. De detaillering is echter van hoge kwaliteit. Ook de detailonderdelen zoals het loopwerk onder de laadbak, de brandstoftanks, uitlaat, reserve jerrycans, takkenscherm, koplampen, bumper en interieur plus al het andere, is van dezelfde goede kwaliteit en zonder flash. Extreem kleine onderdelen zitten nog vast aan hun kofferbak en dat voorkomt verlies. Met 49 onderdelen is de constructie redelijk voor een compleet gietharsmodel.

De photoetch zorgt voor de sponningen van de ruiten, de traanplaat in de cabine, de wielkasten van de carrosserie met accessoires, de grille, ruitenwissers en bijvoorbeeld het DAF logo, maar ook de achterklepvergrendelingskettingen. Dat is allemaal erg plat en ik vraag me af of die ruitenwissers en bijvoorbeeld de kettingen niet veel te plat zijn. Ook zijn de bevestigingssnoeren van de huif gemaakt van photoetch en ik weet zeker dat ze te plat zijn en er daarom niet uitzien als koord.  Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij het model van de Dikke DAF YA328. Dat is jammer maar zeker op te lossen. Ik heb het gevoel dat ze bij de compleet gebouwde modellen beide van plastic zijn gemaakt.  Op de photoetch set zitten ook kleine cirkels waarvan ik aanneem dat ze in de koplampen geplaatst moeten worden om het koplampeffect te bereiken. Realistischer is wat mij betreft voorzichtig openboren, er zilververf in aanbrengen en opvullen of met blanke lak of UV-hars.

De banden zijn gemaakt van rubber/kunststof. Persoonlijk vind ik dat een beetje jammer omdat je de kwaliteit niet kent en zowel plastic als rubber na verloop van tijd vergaan. Ik heb geen hoop op after market producten, maar wie weet iemand met een 3D-printer??? Misschien is het de moeite waard om de wielen niet te vast te lijmen. Er zijn metalen assen om de wielen te verbinden.

Het model wordt geleverd met een gesloten huif. Dat is ongetwijfeld de meest gebruikte versie, maar de spanten waarover de huif is aangebracht zijn niet inbegrepen, zelfs niet meegegoten aan de binnenkant van de huif. Als je de kap gebruikt valt het aan de buitenkant niet op, maar als je er van achteren in kijkt zie je ze niet en dat is zeker onnatuurlijk. Zonder 3D-printen zal het niet eenvoudig zijn om dit op te lossen. Je zou eventueel kunnen besluiten om er een achterflap aan te bevestigen zodat je niet naar binnen kunt kijken. Zonder huif, met spanten, zoals je ze bij de Unifil-versies tegenkwam, is zeker een uitdaging.

De beschrijving is kort. In kleur laat het schematisch zien hoe het model moet worden geassembleerd. Geen setup voor beginners, maar wat mij betreft is dat nooit met full resin. Het stickervel is netjes en uitgebreid. Met de set zul je waarschijnlijk in staat zijn om je eigen voertuig uit je diensttijd samen te stellen denk ik, uitzonderingen daargelaten. Qua kentekens (en waarschijnlijk andere aanduidingen) mis ik LM (Koninklijke Luchtmacht) en KM (Korps Mariniers) maar als het nodig is, kunnen wij als modelbouwers toveren hè.
Een aandachtspunt is zeker, als je nog een model kunt vinden, de verpakking in een plastic zakje. U moet het stickervel zo snel mogelijk uit de plastic zak verwijderen. De gebruikte plastic zakjes hechten zich aan de stickerzijde van het vel, bij mij zitten ze al een beetje vast. Als je ze te lang aan laat gaan, gaat het echt mis! 

Tijdens het uitpakken van de onderdelen voor het fotograferen bleek dat de onderdelen nog onder de olie zaten, dat was echt merkbaar, dus goed schoonmaken voor de start van de bouw.

Conclusie
Een goed model voor een giethars versie. Ik heb slechtere gezien. De onderdelen hebben geen flash. De onderdelen zien er “crisp” – scherp- uit en voelen ook zo aan. Wat ik heb kunnen proberen te passen paste naar behoren, met de kleinere onderdelen moet dat nog blijken.  
Geen model voor een beginner ook niet voor giethars. Ervaring met giethars modellen is zeker aan te bevelen. Het model heeft duidelijk de potentie om omgetoverd te worden in een mooi model en een aanvulling voor elke verzameling. Ombouw biedt leuke opties.

Het model was zowel als kant en klaar model (ook giethars) alsook in de vorm van deze bouwdoos.
Loopt u er ooit tegen aan en tegen een redelijke prijs en in uw interessegebied zeker de aanschaf waard.

OPMERKING: Werken met giethars(resin) is schadelijk voor de gezondheid. Draag bij het werken ermee altijd een masker en schuur en vijl nat! 

Ik zou zeker de aankondigingen van Robert-Jan van Raamsdonk op sociaal media in de gaten te houden voor nieuwe modellen. Er staat een DAF YP408 op de rol bijvoorbeeld! Onze Facebook-pagina probeert dit zo goed mogelijk voor u bij te houden.

Geverifieerd door MonsterInsights