840x1200
IMG_5924
IMG_5925
IMG_5926
IMG_5927

De Koninklijke Luchtmacht en haar voertuigen
Een historisch beeldverhaal vanaf 1945
Beschrijving

Auteurs: Harry (H.A.) Isings
Uitgever: Stili Novi
ISBN: 9789491076275
Gebonden , gepubliceerd: 2022
Pagina’s: 422
Prijs: euro 59.50


Eind oktober klapte dit boek met een dreun op mijn deurmat. Ik wist dat het gepubliceerd was en was razend benieuwd naar dit nieuwe boek van Harry Isings want ik kende zijn eerste boek “Voertuigen van de Koninklijke Landmacht vanaf 1945”

Toevallig moest ik de week daarop een weekje voor de ‘baas” naar Duitsland en besloot het boek mee te nemen om wat bezig te houden tijdens de “eenzame” avonden in het hotel.
Dat was zeker geen slecht idee. Ik heb met veel plezier, enthousiasme en nieuwsgierigheid ben ik gaan bladeren en plaatjes kijken. Ik ken veel Luchtmacht voertuigen, maar zeker niet allemaal en met de toegang die de auteur heeft tot veel archieven kom je veel nieuwe en verrassende foto’s tegen.
 
Het boek is verdeeld in 20, daadwerkelijk, aan voertuigen gerelateerde hoofdstukken van aanhangers en opleggers tot rapid runway repair voertuigen en alles daartussen.
Na het plaatjes kijken heb ik de tijd genomen om wat dieper in het boek te duiken. Elke foto is voorzien van een duidelijke onderwerp tekst en soms is er een uitgebreidere tekst en/of technische specificatie bijvoorbeeld uit een handboek.
Verwacht geen uitgebreide geschiedenis over elk voertuig of “ding op wielen”. Wel begint elk hoofdstuk minimaal met een beschrijving en uitleg en in sommige gevallen wordt dieper ingegaan op de verschillende soort voertuigen zoals bijvoorbeeld de brandweer. Het blijft een fotoboek, maar wel een zo goed als compleet overzicht en als zodanig natuurlijk wel degelijk een stuk van en over luchtmacht voertuigen geschiedenis. Voorbeeld; een YPR765 overgenomen van de landmacht gebruikt op de Vliehors om niet ontplofte munitie/bommen alsnog te laten ontploffen door erop te schieten.
Apart is het onderdeel over 306 squadron waarbij mij het onderbrengen onder het hoofdstuk “Berging en EOD” niet helemaal duidelijk is. Interessant is het zeker met onder meer uitleg over de MFPS (Mobile Field Photo Squadron) en het latere MFPU (Mobile Foto Processing Unit) met de bijbehorende voertuigen en containers.

Met veel interesse heb ik het hoofdstuk gronduitrusting gelezen en bekeken. Met ook een grote interesse in de Koninklijke Luchtmacht vliegtuigen kunnen deze voertuigen in de modelbouw leuke aanvullingen zijn. Veel is niet beschikbaar als model en wellicht kan Robert Jan van Raamsdonk met zijn prachtige 1/35 modellen nog wat betekenen!
Daar horen uiteraard de verschillende trekkers ook bij met een eigen hoofdstuk.

De auteur zal niet veel aan luchtmacht voertuigen gemist hebben, echter van 1 weet ik het zeker. De Bofors 40L70 antiluchtdoel gestut, waarvan de Klu er toch zeker een aantal gehad heeft. Vanwaar de omissie, geen idee, want bij de inhoudsopgave staat wel een hoofdstuk “luchtdoelgeschut" vermeld, maar zonder paginanummer.
   
Conclusie
Een mooi zo niet prachtig boek, met heel veel mooie en interessante foto’s van voertuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Geen geschiedenis in de vorm van een uitgeschreven tekst, maar wel in foto’s.
Voor zover beschikbaar vind je in dit boek minimaal 1 foto van het betreffende voertuig of versie. Soms heeft de auteur concessies moeten doen qua grote en kwaliteit van beschikbaar fotomateriaal, in mijn beleving is het belangrijk dat het voertuig gedocumenteerd is, dus plaatsing is volkomen terecht.
Ik heb het boek met veel interesse doorgebladerd, gelezen of hoe je het noemen wilt en veel geleerd over de Klu voertuigen waarvan je niet verwacht dat ze deze in dienst hadden.
Als je geïnteresseerd bent in de voertuigen geschiedenis van ons defensieonderdelen hoort dit boek, samen met de landmacht uitgave, de marine uitgave en de nog te publiceren Koninklijke Marechaussee uitgave in je boekenkast thuis, maar ik kan me vele andere redenen bedenken om dit boek aan te schaffen. (modelbouw bijvoorbeeld).


Geverifieerd door MonsterInsights