IMG_6292
IMG_6293
IMG_6294
IMG_6295
IMG_6296
IMG_6297
IMG_6298
IMG_6299
IMG_6300

U.S. M55 Quad Mount Machine Guns 2in1
Fred Bachofner
Eerste indruk
Dynamo models (in collaboration with AMMO)
1/35
Spuitgiet met 3D onderdelen en photoetch.
Nummer 35DM001
49 onderdelen, 1 x photoetch set, helderplastic set, 3D set en 1 decalset
prijs rond de 33,00 euro  

De M45 Quadmount was een luchtafweer “systeem” (gesleept) bestaande uit vier .50 M2 Browning machinegeweren die in paren waren geschakeld en gemonteerd waren aan beide zijden van een gepantserd open schutterscompartiment. Elektrisch aangedreven. Het systeem werd ontwikkeld door de W.L. Maxson Corporation ter vervaging van de eerdere M33 twin mount (ook van Maxson).
Hoewel origineel ontworpen als luchtafweerwapen werd het ook gebruikt tegen gronddoelen en kreeg de bijnamen “vleeshakselaar” (meat chopper) “moffenmaaier” (Krautmower). Het werd geïntroduceerd in 1944 en deed dienst tot in de oorlog in Vietnam.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de M45-koepel op twee specifieke systemen gemonteerd; de M16 Multiple Gun Motor Carriage en de M51 Multiple Machine Gun Carriage. Wanneer het op de M20-trailer werd gemonteerd, stond het bekend als de M55 Machine Gun Trailer Mount, maar dit systeem was nog niet klaar met testen voordat de vijandelijkheden werden gestaakt. M51's werden tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog uit dienst genomen ten gunste van de M55.

Tijdens de Koreaanse Oorlog werd met de M55 en M16 uitgebreid gevochten, en de lessen die in Korea werden geleerd, leidden tot de conversie van nog eens 1200 M3 half tracks naar de M16A1-variant door een M45-koepel toe te voegen. Deze zijn te herkennen aan het ontbreken van neerklapbare bepantsering en achterdeur op het bemanningscompartiment en waren vaak uitgerust met de rolvoorbumper in plaats van de lierbumper die op alle M16's was gemonteerd. In 1954 werd een extra wijziging aangebracht aan ongeveer 700 M16 MGMC's, waarbij de achterste troependeur werd toegevoegd en het neerklapbare pantser in de bovenste positie werd vastgeschroefd. Deze modificatie werd bekend als de M16A2 MGMC.

De M55 kreeg in de jaren 1960 een nieuwe, krachtigere generator en diende tijdens de oorlog in Vietnam, meestal gemonteerd in de achterkant van een M35 2,5 ton of M54 5-tons kanonwagens.

De M45/M55 wordt bediend door twee laders en een schutter. Het schutterscompartiment is in staat om een volledige 360 graden rond te draaien, met een hoek tussen -10 en +90 graden. Traverse en elevatie worden elektrisch aangedreven, gevoed door twee oplaadbare 6-volt batterijen. Alle vier de kanonnen konden tegelijk worden afgevuurd, maar de standaardpraktijk was om afwisselend het bovenste en onderste paar kanonnen af te vuren, zodat het ene paar kon afkoelen terwijl het andere in gebruik was. Dit maakte langere actieperioden mogelijk omdat oververhitting van de lopen werd verminderd.

Zowel de Koninklijke Landmacht (en KNIL) als de Koninklijke luchtmacht hebben de M55 in gebruik gehad als nabij beveiliging. Voor de landmacht werd de M55, gemonteerd op een M16 half track geïntroduceerd in 1946. Totaal werden er 224 stuks geleverd onder MDAP (Mutual Defense Aid Program). In de jaren ’60 werden de M16’s uit gefaseerd, niet de M55, hiermee werden in dezelfde tijd een aantal vierling mitrailleurpelotons opgericht. Of ze direct al op de Daf YA328 terecht kwamen is niet helemaal duidelijk, er zijn foto’s waarbij ze getrokken worden door een Dodge en op een DAF YA314 stonden. Uiteindelijk echter kwamen ze op de vracht versie van de YA328 terecht. In 1977 waren er drie pelotons vierling mitrailleurs M55 binnen het 1e Legerkorps. De M55 maakte officieel deel uit van een Afdeling Lichte Luchtdoel Artillerie, waarvan er 3 waren. Elke batterij kreeg de beschikking over een M55 (op YA328) voor nabij beveiliging, echter de pelotons waren zelfstandig (zonder logistiek) en werden ook bij andere Landmachtonderdelen ingedeeld indien nodig. De Lua afdelingen waren tenslotte niet altijd op oefening.
Omstreeks 1978/79 werden de pelotons VM opgeheven en werden mobilisabel. Rond 1990 werden ze helemaal uit de bewapening geschreven. Wat er met de M55's is gebeurd is niet helemaal duidelijk. Een deel schijnt teruggegeven te zijn aan de VS. Een aantal gingen naar musea en er zijn er ook nog een paar naar Suriname gegaan.
Voor wat betreft de KNIL heb ik kunnen vinden dat op BIAK een afdeling Lichte Lua was gestationeerd die ongetwijfeld ook een M55 ter beschikking had.

Met betrekking tot de Koninklijke Luchtmacht heb ik niet veel kunnen vinden (wil niet zeggen dat het er niet is) over de M55. Zeker is dat met de invoering van de HAWK de M55 bij de batterijen ook in gebruik was voor nabij verdediging veelal in een vaste opstelling. Bij verplaatsingen stonden ze op DAF 1600, ook van Unimog plaatsing zijn foto’s.

Met het uitkomen (als compleet giethars model) van de vracht versie van de Dikke DAF YA328 (Robert-Jan van Raamsdonk) vormde zich het idee om die te verbouwen tot M55 “drager”. Ik had ooit de M16 half track met M55 van Tamiya gebouwd en dacht, dat is mooi die kan ik daar dan voor gebruiken. Helaas hij zat te goed vastgelijmd en was eigenlijk ook niet geschikt door het ontbreken van onderdelen. Een nieuw model was niet meer te vinden en wat ik ver weg nog kon vinden was veel te duur, zeker inclusief porto. Het Dragon model dan. Eveneens helaas, overal uitverkocht voor een normale prijs.
Ik maakte een klein vreugdedansje toen het Dynamo model ineens op dook en ook nog voor een redelijk prijs als je weet dat je de mogelijkheid hebt om uit twee versies te kiezen. Snel aangeschaft dus!

Het model
Het Dynamo (in combinatie met AMMO) model is eigenlijk het Dragon model, maar dan met extra’s. In de eerste plaats kun je een versie bouwen uit de periode 1944-45 Europa tijdens de Tweede Wereld Oorlog, deze is in principe gelijk aan de Nederlandse uitvoering, en een versie uit de Vietnamperiode. 
Het model bestaat uit 6 spuitgiet frames, waarvan 1 met een figuur en 1 met heldere plastic onderdelen, waarvan alleen de onderdelen van het vizier nodig zijn, de rest mag bij de reserveonderdelen. Daarnaast, verpakt in een keurig plastic doosje met negen 3d geprinte onderdelen. Deze 3D onderdelen zijn de missende onderdelen om versie(s) te kunnen bouwen en een foto etch onderdeel. De spuitgiet onderdelen zien er perfect uit, zonder flash en “sinkholes” en zonder uitwerpmarkeringen op plaatsen waar je ze liever niet ziet. De 3D onderdelen zijn eveneens van hoge kwaliteit, en geprint, vrijwel in alle gevallen, goed beschermd door omhulsels in plaats van alleen maar steunpunten. Detaillering is super.  Het decal vel ziet er prima uit en geeft de mogelijkheid om een van de vier versies te maken. Voor een Nederlandse versie zit er niets bij of je moet uitgaan van het feit dat ze van een afstand toch niet te lezen zijn, het is echter wel degelijk tekst.

De bouwbeschrijving is in kleur, vier kleuren voor de voorpagina en de verschillende profielen. Twee kleuren voor de stappen van de bouw om aan te geven wat bij welke versie hoort en wat de 3D delen zijn. De beschrijving is duidelijk, maar je moet wel goed in de gaten houden welke versie je aan het bouwen bent en wat erbij hoort.
Er zijn vier mogelijkheden van versie. 2 x Tweede Wereld oorlog en 2 x Vietnam. Het verschil zit hem voornamelijk in de naamgeving van de M55’s.
Er wordt verwezen naar AMMO Mig verfnummers, maar uiteraard zijn andere merken ook mogelijk.
 
Nederlandse versie
Dat is zeker mogelijk. Wat sowieso weggelaten kan worden zijn de .50 mitrailleurs met de duidelijk uitlopende mondingsvlam demper. Voor de rest is het zaak om zoveel mogelijk foto’s te verzamelen van het model dat je wilt bouwen. Bijvoorbeeld gemonteerd op de Dikke DAF YA328, de M16 half track, een DAF YA314, getrokken door een Dodge, een Luchtmacht versie als vaste opstelling of met DAF1600 of Unimog. Met eventuele after-market producten kan het model verder gepimpt worden. Overigens zijn er foto’s waarbij beide soorten munitie trommels in gebruik zijn bij Nederlandse eenheden.
Het NIMH biedt al een goede start voor fotomateriaal.
Op het Twenot forum staat een uitgebreide beschrijving met commentaar voor de bouw op een DAF YA328.

Conclusie
Dynamo, voornamelijk bekend om de figuren die ze op de markt brengen scoort met dit model prima. Van oorsprong het Dragon model, maar de extra’s in de vorm van de 3D geprinte onderdelen waardoor er twee versies mogelijk zijn maken het uitzonderlijk. Zowel de spuitgiet onderdelen als de 3D onderdelen zijn van prima kwaliteit en fijnheid. Het apart verpakken van de 3D onderdelen in een plastic doosje laat zien hoe Dynamo denkt aan ons als modelbouwers.
Standaard biedt het model al leuke opties om te bouwen, maar voor mij zit de meerwaarde duidelijk in het feit dat er een Nederlandse versie van te maken is met best wel leuke mogelijkheden. Decals zijn in principe niet bruikbaar voor een NL-versie.
Uitstekend model. 

Geverifieerd door MonsterInsights