IMG_5928
IMG_5929
IMG_5930
IMG_5932
IMG_5931
IMG_5933
IMG_5934

M113 C&V Koninklijke Landmacht

beschrijving
Robert-Jan van Raamsdonk

1/35
giethars bouwmodel
70 onderdelen, 1 photoetch set, 1 decalvel
prijs - uitverkocht  

M113 C&V - Commando & Verkenning. Deze voertuigen waren oorspronkelijk voorzien van een M26 torenaffuit met een Browning M2 .50 machinegeweer die van onder pantser bediend kon worden en een FN MAG bij het luik van de radiotelegrafist. De KL kocht 266 voertuigen in 1966. In 1971 werd besloten om van 234 C&V’s de M26 torenaffuit met Browning M2 .50 te vervangen door een kanon. Pas in 1973 werd een keus gemaakt voor een Oerlikon-Bührle GBD-ADA geschutstoren met een 25 mm KBA-B kanon., In 1974 werden de voertuigen gemodificeerd en werd besloten om niet slechts 234 maar alle 266 C&V’s te modificeren. De nieuwe toren was ook voorzien van nachtzichtapparatuur (helderheidsversterker) en een co-axiaal FN MAG 7,62 mm machinegeweer. Na deze modificatie waren de voertuigen aanvankelijk niet meer amfibisch. maar dit werd opgelost door de montage van 2 metalen waterdichte kisten aan de achterzijde van het voertuig. Dit zorgde voor extra drijfvermogen. In de jaren ‘90 werden afgedankte Nederlandse voertuigen verkocht aan Bahrein en Chili (respectievelijk 35 en 8 voertuigen). Eind jaren ‘60 is een klein aantal M113 C&V’s ingedeeld geweest bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) pantserwagenpelotons van 11, 41 en 51 Eskadron KMar die ingedeeld waren bij de divisies van het 1e Legerkorps. Deze eskadrons bewaakten het divisiehoofdkwartier, regelden en controleerden verkeer in het divisievak en waren verantwoordelijk voor bewaking en afvoer van krijgsgevangenen. Deze C&V’s waren identiek aan van de KL-versie. Ze waren te herkennen aan de witte spatschermen voor en achter, en de tekst ‘Koninklijke Marechaussee’ op de boeggolfkeerplaat, aan beide zijkanten en achterop na. De KMar gebruikte kunststof windschermen voor de chauffeur.
De M113 C&V van de verkenningseenheden werd in 1994 door de YPR-765 vervangen.

Ja, helaas, uitverkocht! Waarom dan toch een beschrijving? Simpelweg omdat Robert-Jan nog steeds Nederlandse militaire modellen uitbrengt en ik vind dat deze modellen een verrijking voor ons als modelbouwers zijn en een beschrijving laat zien wat de kwaliteit van zijn modellen is. Waarbij ieder voor zich kan beslissen om ze aan te schaffen. In alle gevallen biedt hij compleet gebouwde giethars modellen aan maar ook bouwpakketten zoals deze.

Het model wordt geleverd in een keurige stevige kartonnen doos. In de doos de twee basis helften van het model. En zip bag met grote onderdelen, zip bag met kleine onderdelen, decals keurig ook verpakt in een zip bag en de tracks en photoetch onderdelen heel strak ingepakt op een dik kartonnetje om breken en buigen te voorkomen. Dat alles weer goed verpakt in bubbeltjes. Keurig verzorgd!   Het model is volledig van giethars en dat heeft uiteraard consequenties.

De body, verrassend, bestaat uit twee delen. Boven en onderkant. Het onderste gedeelte ziet er prima uit zoals bij veel resin modellen zitten de wiel bevestigingen er al aan.  Het bovengedeelte kent veel onderdelen die er standaard al op zijn aangebracht. Opvallend en jammer is dat het rechter spatbord scheef en vervormd is (zie foto). Ik heb er wat aan gerommeld en ik denk dat dit met het onderdompelen in warm water en dan terugbuigen niet gaat werken. Onder en bovenzijde passen ook niet direct. Extra bewerking is zeker noodzakelijk. Passen, meten, schuren, snijden en vullen. 
Ik denk dat de oplossing is om het spatbord gedeeltelijk los te snijden en zo recht te zetten.
Geen van de losse onderdelen zitten nog vast aan de resin giet houders. Of bestaan niet of ze zijn er afgesneden de bevestigingen zijn soms nog wel zichtbaar. Prima dat scheelt extra werk. 
De toren met de kanonbevestiging is een massief giethars deel. Het openen van luiken is derhalve geen optie. Ook het eventueel open boren van eventuele vizieren of andere kijk mogelijkheden is niet mogelijk. Een beetje verdiepen met een frees of boortje kan natuurlijk altijd.

Het complete loopwerk zijn ook losse onderdelen en zien er goed uit. Diverse commentaren geven aan dat dit beter kan maar erg duidelijk naar alternatieven wordt niet verwezen. Bij deze onderdelen zitten ook reeds gebogen (4) trackonderdelen. Op zich een slim idee. Ik ga zien of dat ook slim werkt.
De rest van de tracks zit keurig strak verpakt op een kartonnetje met ook de photoetch. Helemaal top zo kan alle niet verbuigen of breken.
In een tweede zip zakje zitten alle uiterst kleine onderdelen. Noemenswaardig zijn de kleine metalen staafjes. Ik heb even moeten zoeken, maar ze zijn bedoeld als antennes, DE lange zijn bedoeld als antennes. Wees er voorzichtig mee want ze buigen zo en wellicht dan niet de juiste kant op. De kleinere zijn voor de spiegels.
Een aardig idee, of dat ook lukt moet de bouw bewijzen.
Op de voorkant van de M113’s ziet vaak een kabel gedraaid. Deze kabel zit erbij en is een soort kousje met een metalen draadje erin. Een super oplossing Top idee!

De bijgeleverde beschrijving is summier. In kleur zijn de onderdelen genummerd die je vervolgens kunt terugzoeken in de beschrijving. Geen setup voor beginners, maar dat is wat mij betreft giethars nooit. De decal sheet is netjes en uitgebreid. Gehele 41 brigade decals aanwezig. Mis alleen dan de Nederlandse eenheden op 104 na.

Conclusie
Een goed model voor een giethars versie. Ik heb slechtere gezien. De onderdelen hebben zeker flash, maar minder dan ik gewend ben. De onderdelen zien er “crisp” – scherp- uit en voelen ook zo aan.  De luiken zijn een geheel met de bovenkant. Wil je hier iets mee doen, bijvoorbeeld open dan wacht een aanzienlijke klus. 
De pasvorm is redelijk mits je alle extra giethars (vaak is het moeilijk te onderscheiden of het nu deel van het model uitmaakt of niet) kant wegsnijden, schuren of vijlen. Veel passen en meten om te voorkomen dat je te veel weghaalt. Opvullen van naden etc. is zeker van toepassing.
Geen model voor een beginner ook niet voor giethars. Ervaring met giethars modellen is zeker aan te bevelen.
Het model heeft zeker de potentie om omgetoverd te worden in een mooi model en een aanvulling voor elke verzameling.

Het model is zowel als kant en klaar model (ook giethars) alsook in de vorm van deze kit.
Loopt u er ooit tegen aan en tegen een redelijke prijs en in uw interessegebied zeker de aanschaf waard.

OPMERKING: Werken met giethars(resin) is schadelijk voor de gezondheid. Draag bij het werken ermee altijd een masker en schuur en vijl nat! 

Ik zou zeker de aankondigingen van Robert-Jan van Raamsdonk op sociaal media in de gaten te houden voor nieuwe modellen. Er staat een DAF YP408 op de rol bijvoorbeeld!

Geverifieerd door MonsterInsights