351511233_988547102166209_8399137741183958922_n
IMG_6316
IMG_6317
IMG_6318
IMG_6319
IMG_6320
IMG_6321
tekst

Foto: Kon. Landmacht

3682110690

TPz 1 Fuchs KWS Hummel conversie kit
eerste indruk

MAD Modelbau
1/35
33 onderdelen
3D geprint, resin
prijs euro 40,00
De Transportpanzer 1 (TPz 1) Fuchs (Nederlands: vos) is een Duits 6x6 amfibisch pantservoertuig. Het voertuig werd ontwikkeld door Daimler-Benz maar gefabriceerd en verder ontwikkeld door Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). Fuchs was het tweede gepantserde wielvoertuig van de West-Duitse Bundeswehr. De Fuchs wordt gebruikt voor verschillende taken zoals troepentransport, als genievoertuig, EOD-voertuig, NBC-verkenning en elektronische oorlogsvoering. RMMV en zijn voorgangers produceerden 1236 Fuchs 1’s, de meeste voor de Bundeswehr. De Fuchs 2 is een doorontwikkeling van het ontwerp, en werd voor het eerst getoond in 2001. De Fuchs 2 is momenteel in productie voor export naar Algerije, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Het voertuig is genoemd naar de vos (Vulpes vulpes), die in het Duits "Fuchs" genoemd wordt.

In 1988 kocht de Koninklijke Landmacht 24 Fuchs 1 EOV voertuigen. Twaalf hiervan zijn in 2006 omgebouwd tot NBC-voertuig.

Fuchs EOV-voertuig
Tijdens de Koude Oorlog onderkende de Koninklijke Landmacht dat er behoefte was aan tactische ondersteuning op het gebied van elektronische oorlogvoering (EOV). Eind jaren ‘70 werd een intentieverklaring getekend door de staatssecretaris van Defensie om aan te haken bij de Duitse EOV. Daarom werd in 1988 ook door Nederland de Fuchs aangeschaft.en ingedeeld bij de op 23 november 1988 opgerichte 102 EOV-compagnie in Kamp Holterhoek in Eibergen. In 2001 verhuisde 102 EOVcie naar Garderen, en in oktober 2007 naar de Lkol Tonnetkazerne in ’t Harde. In 2018 valt 102 EOV-compagnie onder de inlichtingeneenheid “Joint ISTAR Commando”.
102 beschikte initieel over twee parate pelotons en één mobilisabel, elk bestaande uit een EOV-centrum, vier peilstations TPz 1A1 EloKa „Peiler“en twee stoorzenders TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel“. In 2018 gebruikt 102 EOV-compagnie vier verschillende stations: een sensorstation, peilstation en twee soorten stoorstations

Sensorstation. Op het voertuig dak bevindt zich een automatisch opklapbare telescopische rondom antenne met vijf armen. Het sensorstation onderschept met een 19 meter hoge antennemast radio- en andere datasignalen uit een groot gebied. Het station vormt deze signalen om tot bruikbare informatie. Hiermee krijgen militairen een beter beeld van wat zich in hun directe omgeving afspeelt.

Peilstation. De TPz 1A1 EloKa „Peiler“. Op het voertuig dak bevindt zich een automatisch opklapbare telescopische rondom antenne met acht armen, en daarnaast een aantal losse antennes voor het HF-bereik.[13] Het peilstation is het ‘kleinere broertje’ van het sensorstation. In combinatie met een ander peilstation of sensorstation lokaliseert de peiler mogelijke (vijandelijke) zenders.

Stoorstations. Om het gebruik van radio- en dataverkeer onmogelijk te maken voor de vijand onmogelijk, heeft 102 EOV-compagnie twee typen stoorstations. Deze zenden uit op de frequentiegebieden waarmee de vijand communiceert en waar de storing dus nodig is. De voertuigen hebben grote zendvermogens om een groot gebieden te bestrijken. 102 EOV-compagnie beschikt over:
 TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel“.
 TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hornisse“


In 2022 heeft defensie de beslissing genomen om de huidige Fuchs systemen te gaan vervangen. Hiervoor wordt samengewerkt met Duitsland. Een eventueel nieuw systeem zou in 2027 moeten instromen.

Revell heeft in 2017 een hernieuwde versie van de TPz 1 Fuchs A4 (nummer 03256) uitgebracht in een specifiek Duitse versie. Het betreft hier een basis Fuchs uitvoering. MAD Modelbau uit Duitsland heeft vervolgens voor dit model onder andere een conversie set naar de TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel “op de markt gebracht die zeker ook voor de Nederlandse uitvoering te gebruiken is.
De conversie set is een 3D gedrukt product met dit jaar (2023) verbeterde onderdelen.
De set is eenvoudig te bestellen via de website van MAD Modelbau (geen productnummer) en bestaat uit zo’n 33 onderdelen die in sommige gevallen zijn gecombineerd in een gedrukt onderdeel zoals bijvoorbeeld de antenne verbindingen. Bij alle onderdelen zitten de ondersteuningsdelen nodig voor het 3D drukken nog bevestigd aan de onderdelen. Die moet men zelf voorzichtig verwijderen.
Mad Modelbau levert bij de set geen handleiding of beschrijving, maar een foto “reportage” van de onderdelen en waar ze uiteindelijk terecht gaan komen. Je zult ze ook moeten gebruiken om de resin steundelen weg te halen en te voorkomen dat je het bedoelde onderdeel kapot knipt en/of snijd. Hier is het goed oppassen geblazen maar er is zeker uit te komen.

Mad Modelbau levert de set in een neutrale witte doos (zonder label of wat dan ook, tenminste bij mijn versie) met daarin een simpele zip bag met de losse onderdelen erin.
Helaas zonder enige steun of extra verpakkingen tegen het mishandelen. Persoonlijk vind ik dat een duidelijk min punt. Er bleken ook losse onderdelen in het zakje te zitten, gelukkig na uitvoerige controle bleken dat geen onderdelen te zijn, maar met een dergelijke minimale verpakking en onze dappere pakketbestellers gaat dit een keer echt mis.
U ontvangt de volgende onderdelen:
Aggregaat
Antennemast achter
Antenne Drager
10x Antenne Connector 1
10x Antenne Aansluiting 2
Uitlaat
Dak
Koppeling
Antenne aan de achterkant
Achterwand
Sidepods rechts en links
Lijmhulp Z-component
Antenne Plaat
Sensor mast
Alle antennes met spankabels, tuien en of draadantennes met eventuele spanners moet je zelf (tussen de masten) aanbrengen en dat gaat zeker een uitdaging worden.

Ik ben eens op zoek gegaan in mijn archief naar foto’s van Nederlandse Hummels en dat leverde 37 zeer bruikbare afbeeldingen op, wat je zo al in jaren verzamelt! Het is zeker zinvol als je de Landmacht versie wilt bouwen om zoveel mogelijk referentie materiaal te verzamelen omdat de Revell standaard Fuchs best een groot aantal verschillen heeft met de Hummel. Simpel voorbeeld de uitlaat aan de linkerkant. Standaard loopt die gewoon recht, met een kleine knik. Op veel Nederlandse Hummels is deze verlengt met een bocht naar boven en is er een soort filter op geplaatst. Zeker te maken met het feit dat de Fuchs/Hummel een amfibievoertuig is en de uitlaat dus altijd boven het wateroppervlak moet uitkomen.

Conclusie
Deze MAD Modelbau conversie set bevat alles om er een Fuchs – Hummel versie van samen te stellen. Wel gebaseerd op de Bundeswehr Duits uitvoering. Grotendeels komen die wel overeen met de Landmacht versie, maar ja een stangetje hier, het zwaailicht net op een andere plaats, gereedschap niet iets anders gemonteerd, Noem maar op. Om een zo goed mogelijk Landmacht versie te bouwen is het zeker aan te raden zoveel mogelijk referentie materiaal te verzamelen. 
Een duidelijk min puntje is de verpakking van de set. In een standaard neutraal kartonnen doosje met daarin in 1 zip bag alle 3D onderdelen bij elkaar zonder verdere beschermende verpakking. Dat gaat bij een verzending een keer mis. Alle onderdelen zitten nog aan de print steunen, die moet je nog lossnijden of knippen.
De set kent verder geen handleiding of beschrijving. Op de website van MAD Modelbau staan een aantal foto’s geplaatst die duidelijk laten waar de verschillende onderdelen thuishoren. Ik heb ze bij het artikel gevoegd voor een goed overzicht van de set.
De gebruikte resin is van goed kwaliteit en niet te dun. Toch blijft het oppassen deze breekt altijd sneller dan full resin. Ik heb uit voorzorg toch maar alvast alle onderdelen losgemaakt en beter verpakt totdat ik met de bouw ga beginnen. Het Revell model is besteld en als ik het voor elkaar krijg om al die antennes en draden op een christelijke manier in elkaar te knutselen dan staat er weer een leuk extra Landmacht model bij mijn verzameling.
Naast deze conversie set zijn er ook nog after-market banden te vinden en als extra aanvulling kun je ook nog de after-market Fuchs cabine meenemen van MAD Modelbau voor 22,00 euro.
Met de beschreven set kun je een mooie Hummel maken die niet zal misstaan in veel verzamelingen. Zeker een aanrader.

Met dank aan MAD Modelbau voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar en het gebruik van foto's.  Geverifieerd door MonsterInsights