IG_LAN_Mitchell - 2
B25
B-252

Mitchell Masterpieces deel 3
An Illustrated History of B-25 warbirds in Business
Beschrijving
English version


Auteur: Wim Nijenhuis   
Uitgever: Lanasta, Walburg press
ISBN: 978-946-45-60-664
Uitgave: 2024
Pagina’s: 256, softback, Engelstalig.
Richtprijs rond de 35,00 euro in Nederland.

Inmiddels het derde boek over de Mitchell van de hand van Wim Nijenhuis in de serie Mitchell Masterpieces, die we met recht een specialist mogen noemen op het gebied van de North American B-25 Mitchell in al zijn vormen en verschijningen. De eerste twee delen behandelde de militaire Mitchell nu gaat Nijenhuis aan de slag met de Mitchells die nog actief vliegen in opdracht, in stand worden gehouden door vrijwilligers en/of in musea of wat en waar dan ook, vaak altijd civiel.

Door het einde van de Tweede Wereld oorlog kwam er een enorme hoeveelheid materieel beschikbaar wat vaak op “scrapyards” werd gedumpt, uiteraard ook de Mitchells en gelukkig vond de Mitchell ook zijn weg naar het gebruik op andere gebieden en werden er exemplaren bewaard als zogenaamde “warbirds” en met veel liefde vertroeteld en weer vliegwaardig gemaakt, zoals bijvoorbeeld onze eigen  Duke of Brabant (Air Force), tegenwoordig de KLu Historische Vlucht op de vliegbasis Gilze Rijen.

Deze derde uitgave kent geen hoofdstukken, maar is verdeeld in de gebruikers en eigenaren van de B-25 Mitchell over de hele wereld. Het Amerikaanse gedeelte beslaat ongeveer tweederde van het boek, de rest behandelt Canada, Groot-Brittannië, Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Australië, de Sovjet-Unie, Argentinië, Bolivia, Chili, Costa Rica, Mexico, Panama, Paraguay en Venezuela en zeker niet te vergeten de Amerikaanse filmindustrie waarbij ze niet alleen als “sterren” fungeerde zoals in Catch 22, maar ook als compleet vliegend camera platform met doorzichtige neuzen. Veelal werden de B-25’s commercieel gebruikt voor het vervoer van personeel of goederen, voor trainingen, brandbestrijding, besproeiing van gewassen of zelfs als luxe zakenvliegtuig. Ik ben er zelfs een tegengekomen, in het boek, die weer in een oorlog belandde bij de Rebel Biafran Air Force in Afrika.

Zoals aangegeven het boek telt 256 pagina’s en maar liefst 750 foto’s van groot naar klein en in zwart en kleur. Als bijlage alle civiele registraties met type en USAAF serial nrs. Een lijst van eigenaren en museums en een lijst van de nog vliegwaardige toestellen. Van de nog 120 overblijvende Mitchells (publicatie boek januari 2024) zijn er nog 40 vliegwaardig.

Conclusie
Samen met de twee eerdere boeken van Wim Nijenhuis maakt dit derde deel een prachtig naslag werk over de North American B-25 Mitchell compleet met de “naoorlogse” gebruikers en naoorlogs is natuurlijk een relatief begrip.
Het is opnieuw een zeer verzorgt boek met veel en goed fotomateriaal. U vindt er geen technische tekeningen en/of profieltekeningen in. Let op het boek is geheel in het Engels. Bent u in het bezit van deel 1 en 2 dan mag deel 3 zeker niet ontbreken, maar ook als alleenstaande titel interessant.

Met dank aan Lanasta/De Walburg press voor het beschikbaar stellen van het recensie exemplaar

B-25-foto1
Geverifieerd door MonsterInsights