IMG_3442
IMG_3443
IMG_3444
IMG_3445

Sovjet Heavy Tank KV-13, late
Eerste Indruk

OKB Grigorev
72067
1/72
Full resin 85 onderdelen/Photo etch 21 onderdelen
prijs: rond de 36,00 euro

De KV-13 was een experimentele Russische medium tank gecreeerd in de Tweede Wereldoorlog.
Het was ontwikkeld op hetKV-1 chassis door het SKB ontwerp bureau van de Chelyabinsk Kirov fabriek aan het einde van 1941 – begin 1942 als een algemene tank. Het type was bedoeld om de T-34 en de KV-1 te vervangen. Teksten lieten echter zien in begin 1942 dat de mechanische betrouwbaarheid en toonde tevens aan dat een verbetering van de pantsering nodig was. Een uitbreiding naar een geschutskoepel met een bemanning van 3 bleek ook noodzakelijk.
Twee nieuwe prototypes werden voorzien van al deze aanpassingen in December 1942. Tot Een verdere productie van deze tank is niet gekomen en in plaats daarvan werd doorgegaan met de productie van de T-34.
Het ontwerp werd doorontwikkeld naar de IS-1 tank in 1943. Deze is echter nooit gebruikt in het gevecht.

Dit model lijkt mij van het soort dat wordt gekocht door modelbouwers die hun Russische tankverzameling compleet willen hebben. Vandaar het giethars model. Hoeft echter niets af te doen aan de eventuele kwaliteit van het model.

Het model is een rebox uit 2018 met verbeterde onderdelen en een uitbreiding. Het geheel is keurig verpakt in een dik kartonnen doosje met 3 zipzakjes met de diverse onderdelen met daaromheen bubbel folie gewikkeld.
De onderdelen bevatten verhoudingsgewijs weinig flash en zien er scherp gevormd (crispy). Toevallig had meneer Ali op deze dag twee chirurgische mesjes laten bezorgen waarmee ik gelijk maar mee aan de slag ben gegaan. De kleine onderdelen zijn zeer makkelijk van de gisthars houders te verwijderen, zeker met zo’n scherp mesje. Ik voorzie hier voor mij geen grote problemen.
Even kort droog gepast met de grotere delen. Boven en onderkant romp.
Het lijkt erop dat het boven gedeelte van de romp iets krom is getrokken. Ik moet kracht zetten om de twee onderdelen goed te laten passen. Oplossing moet blijken bij de bouw. In warm water wat bijbuigen of de superlijm het werk laten doen. De geschutstoren past feilloos op zijn plaats.
De tracks zijn 6 rechte onderdelen. Die moeten dus gebogen worden. Dat blijkt mogelijk maar of het lukt ze om de wielen te buigen zal moeten blijken tijdens de bouw. Ze zijn uiterst dun en breken snel.
Voor giethars zien ze er prima uit in deze schaal maar hebben wel bewerking nodig van de kleine schakels.
Persoonlijk vind ik de details op het model prima gelukt en deze worden goed aangevuld door het photo etch setje. Wordt wel priegelwerk.

Conclusie
Zou ik het modelletje kopen? Ja, als mijn interesse sfeer ligt op het gebied van Russische tanks en voertuigen om de verzameling compleet te maken. Het heeft op zich een stukje historische waarde met betrekking tot ontwikkeling van de tanks in Rusland. Ik zou anders er niet naar zoeken omdat ik van het bestaan niets af wist. Voor de kwaliteit hoef je het zeker niet te laten. Het heeft zeker nog mogelijkheden om verdere detailleringen aan te brengen. Het model kan in de vroege of late uitvoering gebouwd worden.

OKB Grigorov is een bedrijf(je) in Bulgarije dat heel veel after-market producten produceert, vrijwel allemaal resin en/of photo edge onderdelen, maar ook complete modellen. Ook spuitgietmodellen behoren inmiddels tot de producten die worden aangeboden.

Met dank aan OKB Grigorov voor het ter beschikking stellen van het recensie model.

Geverifieerd door MonsterInsights