IMG_5428
IMG_5429
IMG_5430
IMG_5431

Soviet Medium Tank T-44
Eerste indruk

OKB Grigorov
Nr. 72097
1/35
giethars 99 onderdelen, photo etch 135 onderdelen.
Richtprijs rond de 40,20 euro.

De T-44 is een middelgrote tank die voor het eerst werd ontwikkeld en geproduceerd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie. Het was de opvolger van de T-34, met verbeterde rij- en crosscountry prestaties en veel zwaardere bepantsering. Ontworpen om te worden uitgerust met een 85 mm kanon, tegen de tijd dat hij volledig werd getest was de T-34 ook overgeschakeld op dit wapen. Beide tanks leverden vergelijkbare prestaties, dus de introductie van de T-44 werd niet zo belangrijk geacht als het verhogen van de T-34 productie. Er werden minder dan 2.000 T-44's gebouwd, vergeleken met ongeveer 58.000 T-34's. Hoewel de T-44 tegen het einde van de oorlog beschikbaar was, werd hij in geen enkele veldslag gebruikt. Het was 1 ton lichter dan de T-34-85 en iets sneller. De T-44 was van grote invloed op het ontwerp van de T-54/55 tanks, met name het verwijderen van schuine zijkanten, dikke frontale bepantsering, en een laag profiel. Ook

Er werden pogingen ondernomen om de bewapening van de T-44 te verbeteren met een nieuw 122 mm kanon, maar de koepel bleek erg krap te zijn en de vuursnelheid was slecht, in de orde van grootte van drie kogels per minuut. Een andere poging met een 100 mm kanon leek veelbelovender, hoewel een aantal extra wijzigingen nodig waren om een echt effectief ontwerp te maken. Tijdens de oorlog werd begonnen met het ontwerpen van een iets vergrote versie van de T-44 en in 1945 werd een prototype geproduceerd. Dit nieuwere ontwerp kwam in 1947 in productie als de T-54/55 serie van middelgrote tanks, de meest geproduceerde tankserie aller tijden.

Het model is geheel van giethars (onderdelen) aangevuld met photoetch en dat zijn er nogal wat maar liefst 135 tegenover de 99 van gierhars. In 1/72 zijn die photoetch onderdelen ook nog aan de erg kleine kant. Dat is dus echt knutselen en pielen.
De onderdelen zijn gedetailleerd in verhouding tot de schaal, dus van de al bekende OKB Grigorov kwaliteit.
Het gehele loopwerk bestaat uit nauwkeurig nagebootste onderdelen. De tracks zijn dun en bestaan uit lange stroken aangevuld met kortere stukjes. Hier is voorzichtigheid geboden omdat ze voorzichtig gebogen moeten worden, breken is zo gebeurt. Flash is er voldoende, maar dat is bij giethars onmogelijk te voorkomen.

Een beperkte handleiding is bijgeleverd en hiermee bedoel ik dat je hier geen uitvoerige stappenplannen aantreft maar aanduidingen waar de divers onderdelen moeten komen.
Er zitten geen decals bij logische want het model is nooit operationeel geweest.

Conclusie
Wederom een goed giethars model van een wat minder bekende Russische tank.
Details zijn goed, Giethars waar nodig dik dan wel dun en van goede kwaliteit.
Prijs is in verhouding met andere giethars modellen en als zodanig is het model interessant voor modelbouwers die hun verzameling van dit soort “exoten” willen aanvullen. Gezien de vele kleine photoetch onderdelen niet geschikt voor “beginners” in de giethars bouw.

OKB Grigorov is een bedrijf(je) in Bulgarije dat heel veel after-market producten produceert, vrijwel allemaal giethars en/of foto-ets onderdelen, maar ook complete modellen. Ook spuitgietmodellen behoren inmiddels tot de producten die worden aangeboden.

Met dank aan OKB-Grigorov voor het beschikbaar stellen van het model

Geverifieerd door MonsterInsights