Canadair NF-5A/B Koninklijke Luchtmacht History, camouflage and markings

NF-5-1 small
NF-5-3 small

Auteurs: Tim van Kampen en Luuk Boerman
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 978-94-90092-35-1
Uitgave 2022
63 pagina’s
 Richtprijs rond de 14,95 euro.

De Koninklijke Luchtmacht ontving 75 NF-5A eenzitters en 30 NF-5B tweezitters. De toestellen zijn in licentie gebouwd door de Canadese vliegtuigfabrikant Canadair. De toestellen hadden krachtiger motoren dan de originele F-5 en kwamen grotendeels overeen met de CF-5A en CF-5D die Canadair voor de Canadese luchtmacht in licentie produceerde. Het toestel werd relatief laat aangeschaft ter vervanging van de F-84F Thunderstreak omdat de KLu eerder via het Mutual Defence Assistance Program (MDAP) op de aanschaf van meer F-104G  Starfighters had gerekend. Dat ging helaas niet door en het alternatief voor de Thunderstreak was uiteindelijk de aanschaf van de NF-5. Dat bleek een gouden greep. Het is het veiligste gevechtsvliegtuig dat de KLu ooit in dienst heeft gehad. Hoewel de NF-5 binnen de KLu wellicht in de schaduw bleef staan van de Starfighter en later de F-16 heeft het duidelijk bewezen de taken als jachtbommenwerper, waarvoor het was aangeschaft, uitstekend te kunnen uitvoeren.  

De publicaties van Dutch Profile (een goed gelukte spin-off van Dutch Decals) heeft al een respectabele lijst van publicaties over Nederlandse luchtvaart onderwerpen op hun naam staan. Hier is nu de Canadair (Northrop) NF-5A/B aan toegevoegd.
Het voert mij terug naar mijn eerste jaren als luchtvaart enthousiast/spotter. Veel gezien en zeker ook veel gefotografeerd. Mijn eerste basis bezoek aan de vliegbasis Twente begin 1970 leverde de eerste flightline foto’s op.

Over de Nederlandse NF-5’s zijn al heel wat boeken gepubliceerd. Cor van Gent 2 boeken, Flash ook een profile en vele artikelen in tijdschriften waarbij wij als IPMS in Modelbouw In Plastic ons ook zeer verdienstelijk maakten. Het onderwerp is dus zeker niet nieuw toch heeft Dutch Profile deze uitgave gerealiseerd. Voor alle duidelijkheid ik niet alle publicaties over de NF-5 en kijk dus simpel naar deze uitgave.

De uitgave telt 64 pagina’s, maar die zijn onderverdeeld in de helft Nederlands en de andere helft in het Engels. Actueel krijg je dus ruim 30 pagina’s info en foto’s over de Freedom Fighter. Het verhaal van de NF-5A en B in vogelvlucht. Het heet niet voor niets “profile”. Het foto verhaal loopt echter in de uitgave door van begin tot einde ongeacht de taal, dat maakt het plaatjes kijken een belangrijk onderdeel van de uitgave zoals bij alle Dutch Profiles.
Met die foto’s zit het helemaal goed. Naast vele NIMH-foto’s, die ook niet iedereen zal kennen wederom veel foto’s uit privéverzamelingen.   
De Profile doorloopt achtereenvolgens de geschiedenis van de NF-5 waaronder onder meer de operatie “High Flight” het overbrengen van de toestellen van Canada naar Nederland, Commando Tactische Luchtstrijdkrachten (CTL), de squadrons, Speciale Units en de Demoteams.
Vier pagina’s met zijprofielen en vier pagina’s met de technische beschrijving van de gebruikte kleurenschema’s. Een complete lijst van alle NF-5A en B’s met alle relevante gegevens completeert het geheel.  

Conclusie
Een prima publicatie over de NF-5 in beknopte vorm voor eenieder die de geschiedenis in woord en beeld van dit toestel wil leren kennen. Ik ben er vele interessante weetjes in tegen gekomen. Het is prettig geschreven en leest lekker weg in een goede opmaak. Veel interessante foto’s. Voor modelbouwers zeker interessant. De complete Engelse vertaling maak het zeker International ook interessant.
Dit alles tegen een alleszins redelijke prijs. Een goede aanvulling in de Dutch Profile reeks.
Oh en ja voor de oplettende lezer ik heb een redelijke selectie aan foto’s geleverd maar ben op geen enkele wijze betrokken geweest bij de publicatie en samenstelling.    

Geverifieerd door MonsterInsights