(Fokker) Hawker Hunter Koninklijke Luchtmacht/Royal Netherlands Air Force

Dutch Profile Hunter (1) small
Dutch Profile Hunter (2) small
Dutch Profile Hunter (3) small

Auteurs: Tim van Kampen, Gerard Boxem, Luuk Boerman
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 978-94-90092-26-9
Uitgave 2018/2022, Herdruk
39 pagina’s
Richtprijs rond de 18,00 euro.

Een herdruk van de eerder verschenen Dutch Profile uit 2016. Helaas ken ik de eerste uitgave niet en kan dus ook niet vergelijken, maar ongetwijfeld zal deze herdruk extra, nieuwe foto’s hebben en bovendien bied het de mogelijkheid zoveel jaar later alsnog in het bezit te komen van deze Dutch Profile.
Mijn herinnering uit mijn jeugd over de Hunter is dat ik door mijn vader werd meegenomen naar een vliegveld, vermoedelijk Soesterberg, we woonden toen in Apeldoorn. Ik was nog maar een klein mannetje 6-7 jaar en zag niet veel dus werd door mijn vader op zijn schouders gehesen en zag een Hunter (dat vertelde hij) landen en hoorde een hele harde knal!
Het bleek dat de Hunter een klapband had. De piloot hield de zaak in de hand. De eerste volgende keer dat ik een Hunter zag vliegen was jaren later tijdens een bezoek aan de vliegbasis Yeovilton van de Royal Navy.

Deze Dutch Profile verhaalt over de Hunters van de Klu versies F.MK.4 en 6. Ook deze versie bestaat weer uit een Nederlandstalig en Engelstalig gedeelte waarbij de foto’s doorlopen door het hele boek.
Alle squadrons met de Hunter, 322, 323, 324,325,326 en 327 komen aan bod en worden kort beschreven, met leuke weetjes en ondersteund door foto’s. Het Darling demoteam van 325 komt ook aan bod. De persoonlijke ervaringen van verschillende Hunter vliegers geven een extra demensie an de publikatie en uiteraard de Nieuw Guinea periode komt aan bod. Luuk Boerman is weer verantwoordelijk voor de kleuren profiles. Aan het eind een complete lijst van alle Hunters en waar ze uiteindelijk terecht kwamen. Interessant om te lezen dat we ze konden terug vinden in India, Qatar, Jordanië, Chili, Irak, Kuwait en Oman.

Deze Dutch Profile hoort zeker thuis in een verzameling publicaties over de Koninklijke Luchtmacht, Veel interessante foto’s, profiles en de complete lijst van alle Hunters. De geschiedenis van de Hunter binnen de Klu wordt voldoende neergezet door de auteurs in de beperking die ze hebben.   
Ik schat overigens in dat met het steeds meer beschikbaar komen van materiaal er nog wel een heruitgave inzit binnen een aantal jaren, wellicht een compleet overzicht inclusief de trainer.
Voor de duidelijkheid, de herdruk van 2018 en die van 2022 zijn identiek waarbij de laatste een iets andere cover kleur heeft.        

Met dank aan Dutch Profile voor het ter beschikking stellen van dit recensie-exemplaar.


Geverifieerd door MonsterInsights