Glenn Martin 139WH  La/ML-KNIL/RNEIAAF

Dutch Profile Glenn Martin small
Dutch Profile Glenn Martin (2) small

Auteurs: Max T.A. Schep
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 978-94-90092-31-3
Uitgave 2021
67 pagina’s
Richtprijs rond de 18,00 euro.

Met uitbrengen van het 1/48 model van Lone Star werd deze profile uit 2021 ineens weer heel actueel, waarbij op zich het een interessant toestel is uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Vooral het knalgele en blauwe schema zal bij velen bekend zijn. In zijn KNIL-bijbel (De Geschiedenis van Camouflage en Kenmerken op vliegtuigen van de Militaire Luchtvaart van het Koninklijk-Indisch Leger) bespreekt auteur Max Schep uiteraard de Glenn Martin al, maar in deze profile gaat hij de diepte in. De geschiedenis van het type bij de diverse eenheden komt aan bod maar ook persoonlijke verhalen zijn opgetekend.

De al jarenlange interesse van Max en zijn gedegen studie en onderzoek naar de ML-KNIL brengen een schat aan foto’s uit vele bronnen zichtbaar in de profile. De 67 pagina’s geven dat al aan. De verschillende kleurenschema’s worden door de tekeningen van Luuk Boerman goed weergegeven, totaal over 6 pagina’s. Ook deze uitgave is zoals alle Dutch Profiles weer tweetalig Nederlands en Engels, met het doorlopen van de foto’s.

Zeker aan te bevelen gezien de uitgebreide geschiedenis van het type, maar ook voor de modelbouwers die er veel details in kunnen vinden om “een” model te verfraaien.
Over het Lone Star model, dat staat op “uitverkocht” maar op de Facebookpagina zijn indicaties te vinden dat men het wellicht opnieuw gaat uitbrengen. Ja ik weet het is resin, white metal en vacuvorm en stervens duur.
Ik heb het boek met veel interesse gelezen en plaatjes gekeken. Max Schep staat borg voor kwaliteit.

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar        

Dutch Profile Glenn Martin (3) small
Geverifieerd door MonsterInsights