PV-2 Harpoon Marine Luchtvaartdienst/Royal Neth. Naval Air Service

Dutch Profile Harpoon (1) small
Dutch Profile Harpoon (4) small

Auteurs: Nico Geldof, Prudent Staal, Luuk Boerman
Uitgever: Dutch Profile
ISBN: 978-94-90092-38-2
Uitgave 2022
31 pagina’s
Richtprijs rond de 18,00 euro.

Wellicht een wat minder bekend type binnen de Nederlandse luchtvaart deze Lockheed PV-2 Harpoon gebruikt door de MLD maar hoort zeker thuis in het rijtje van Dutch Profile(s).
Het ontstaan van de NAVO bracht extra defensie inspanningen met zich mee voor de leden Onder het MDAP (Mutual Defence Assistance Program) ontving Nederland 18 Harpoons We hadden eigenlijk op Neptunes gehoopt maar helaas. Een belofte om 34 toestellen te leveren is nooit waargemaakt dus bleef het bij 18.  

Zelf kende ik de Harpoon ook alleen maar van het feit dat het toestel bij de MLD gevlogen heeft, maar deze profile lost dat probleem zeker op. Het brengt de diensttijd van het type uitstekend in beeld ook al was het maar kort. De eerste Harpoon arriveerde in juli 1951 en de laatste ging uit dienst midden 1955, met wat uitzonderingen.
Voor mij zeker interessant zijn de vele foto’s uit het archief van Prudent Staal. Voor modelbouwers is de Harpoon eigenlijk een saai onderwerp tenminste voor wat de kleuren betreft. “overall US gloss Sea Blue” vandaar ook maar 2 tekeningen in deze uitgave. Wel gaaf vind ik de tekening van Robbert Das van een compleet opengewerkte Harpoon. Robbert en Rudolf Das (tweelingen) waren technische tekenaars die onder meer beroemd zijn geworden door dit soort tekeningen binnen de luchtvaartwereld. Voor de “What If” liefhebbers heeft Luuk Boerman een Harpoon tekening toegevoegd van een Harpoon in het Standaard NAVO schema voor maritieme patrouillevliegtuigen van een medium sea grey bovenkant, mat white en gloss white. De Harpoon heeft er nooit in gevlogen de Neptune wel.

Ook deze uitgave is weet tweetalig, Nederlands en Engels waarbij de foto’s niet herhaald worden maar doorlopen over de twee talen. Een welkome aanvulling over een type waarover nog niet veel geschreven is in de Nederlandse luchtvaart literatuur.

Met dank aan Dutch Profile voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar        

Dutch Profile Harpoon (2) small
Dutch Profile Harpoon (3) small
Geverifieerd door MonsterInsights