Sherman Tanks of The Red Army
The American vehicle in Soviet Service

51Lnm53klRL._AC_SY780_
Sherman0003
Sherman0001

Uitgever: Gallantry Books
ISBN: 9781911658474
Auteur: Peter Samsonov
Pagina’s: 123
prijs 12,99 GBP, Euro 15.00 tot 19,00 (NL)

Met dank aan de IPMS en Zvezda ben ik bezig met de bouw van de Zvezda Sherman in Russische dienst. Ongeveer tegelijkertijd publiceerde Peter Samsonov zijn boek over dit onderwerp. Over dit specifieke onderwerp zijn er niet veel boeken. In alle Sherman literatuur wordt er zeker wel aandacht besteed aan deze Lend Lease Shermans, maar ik bedacht dat het we interessant kon zijn om deze publicatie te gebruiken.

Peter Samsonov zijn specialiteit is Engelse en Amerikaanse tanks in Russische dienst, maar ook het Russische pantserwapen laat hem niet ongemoeid getuige zijn eerste boek “Designing the T-34”
Hij een Canadese Rus (of een Russische Canadees) met in ieder geval heeft hij toegang tot veel belangrijke Russische archieven waaruit hij vertaald en via zijn blog http://www.tankarchives.ca/ en ook zijn YouTube kanaal openbaar  maakt. https://www.youtube.com/c/TankArchives/videos. Bent u geïnteresseerd in deze onderwerpen dan zou ik zeker daar eens gaan kijken.    

Zijn opmerkingen op een speciaal forum;
You've probably seen me around answering a few tank-related questions over the years. While I mostly write about Soviet armour, the answer that earned me my flair had to do with Lend Lease tanks. I said you could write a whole book about it, and so I did!

Sherman Tanks of the Red Army briefly recounts the history of the Medium Tank M4A2 and its service in the American, British, and Canadian armies before jumping into Soviet evaluations of the tank and its service history with the Red Army in several major battles starting from Kursk and ending with the Soviet-Japanese War of 1945. There is also a chapter on the Soviet evaluation of the Medium Tank M4A4. Like all of my work, the book is mostly based on primary sources from Russian archives.

Zijn nieuwste creatie “Sherman Tanks of The Red Army” is wat mij betreft een gedegen stuk werk met een meer dan uitstekende research. Het boek begint met de ontwikkeling van de Sherman, maar dat vind je uiteraard in meer publicaties. Gevolgd door se start van het Lend Lease programma met de eerste exemplaren naar Engeland en Canada en vervolgens gaat de Sherman richting het oosten.   
Uitvoerig wordt stilgestaan bij de eerste gereserveerdheid die de Russische militairen hadden bij deze Ami tank, maar ook daarna bij acceptatie daaropvolgend.  Er zijn toch meer dan 4000 exemplaren geweest die oversteek hebben gemaakt. Russische bemanningen leerden ze te waarderen en gebruiken in veel van de vaak bittere strijd aan het Russische front tegen de Duitsers tot aan Manchurie. Ze vochten zij aan zij met de T-34 eenheden en deden er niet voor onder. Uiteraard komen ook de mindere aspecten van de Sherman ter sprake.
Weetje; er werden flyers uitgedeeld onder de Russische soldaten met afbeeldingen van de Sherman om te voorkomen dat troepen en antitank eenheden de tank zouden identificeren en als vijandelijk en dus aanvallen.

Het boek is goed voorzien van foto’s waarvan een groot deel die ik niet heb kunnen terugvinden in mijn bibliotheek van Sherman publicaties. 4 pagina’s met kleuren profielen laten een interessante variatie van de Sherman zien in Russische dienst.

conclusie
Het is een eerste impressie, dus ik heb het boek niet helemaal gelezen, maar wat ik gelezen heb geeft een uitstekende weergave van de Sherman in Russische dienst een onderwerp waar nog niet specifiek veel over geschreven. Dit boek vult zeker het gat over dit onderwerp. Een gedegen research zorgt voor een schat aan informatie. Voor de geïnteresseerde in de Russische tank geschiedenis een must. Met het Osprey formaat is het handzaam en niet te dik.
Modelbouwers zullen zo hier en daar met de foto’s uit de weg kunnen om nog wat details toe te voegen aan hun model. De profiles zijn helaas steeds alleen maar van een zijde, maar er moet informatie aan ten grondslag liggen, dus wil er iets mee doen dan kun je ongetwijfeld terecht op Peter zijn blog met vragen.
Interessant om te lezen hoe een heel bekende Amerikaanse tank dienst heeft gedaan!
Op zijn YouTube kanaal heeft hij nog een aflevering gewijd aan dit boek met Vragen en antwoorden, zeker even kijken.   https://www.youtube.com/watch?v=omRw9wVPmxk

Met dank aan Gallantry Books voor het ter beschikking stellen van het exemplaar voor deze beschrijving.

Geverifieerd door MonsterInsights