British Nuffield Assault Tank version A.T.4/A.T.8/A.T.10

IMG_4756
IMG_4761 (2)
IMG_4762
IMG_4763
IMG_4765 (2)

OKB Grigorov
schaal: 1/72
Volledige giethars kits
Onderdelen:
A.T.4 giethars – 105/photo etch - 16
A.T.8 giethars - 107/photo etch - 13
A.T.10 giethars – 115/photo etch - 27
prijs: via OKB Grigorov euro 40,20

Het koste best wat moeite om iets te vinden over deze tank, met name om dat het een zogenaamde “paper tank” is, een ontwerp dat nooit se tekentafel heeft verlaten. Wel was het onderdeel van een serie ontwerpen die uiteindelijk leidde tot de Tortoise A39 assault tank.

De Tortoise (Schildpad) zware aanvalstank (A39) was een Brits ontwerp voor een zwaar aanvalskanon, ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar nooit in massaproductie gezet. Het is ontwikkeld voor het opruimen van zwaar versterkte gebieden zoals de Siegfried Line en als resultaat gaf de voorkeur aan bepantsering boven mobiliteit. Hoewel zwaar, 78 ton, en niet gemakkelijk te vervoeren, werd het beschouwd als betrouwbaar en een goed kanonplatform.

De Staatssecretaris van Oorlog en de Minister van Supply bracht in april 1943 een gezamenlijk memorandum uit waarin een vage specificatie werd gegeven voor een aanvalstank, waarbij deze
werd geclassificeerd als een voertuig voor speciale doeleinden om in zwaar verdedigde gebieden te opereren als onderdeel van de specialist 79ste Pantserdivisie.

De Nuffield-organisatie reageerde met 18 afzonderlijke ontwerpen (AT1 tot en met AT18) opgesteld tussen mei 1943 en februari 1944, elk ontwerp groter en zwaarder dan het vorige. In februari 1944 was ontwerp AT16 voltooid en goedgekeurd door de Tankbord, die die maand voorstelde dat er 25 rechtstreeks vanuit de mockup-fase zouden worden geproduceerd zonder zich druk te maken over een prototype, om beschikbaar te zijn voor operationele dienst in september 1945. Een bestelling voor 25 werd geplaatst door de War Office en het werk was begonnen. Zie daar de nooit van de tekentafel gekomen versies 4, 8 en 10 de onderwerpen voor deze modellen van OKB.

Ik ken inmiddels een groot aantal producten van OKB Grigorov, ze zijn van hoge kwaliteit en deze drie vormen hierop zeker geen uitzondering. Ze behoren tot de beste giethars modellen die ik tot nu ben tegengekomen. Minimale flash aan de onderdelen een uitstekende detaillering, haarscherp en alles zonder vervormingen of luchtgaten. De gebruikte hars is van een zachte kwaliteit, maar niet broos en nog steeds prima bewerkt worden (schuren/vijlen). Het photo-etch materiaal is naar mijn mening iets te dik wat wellicht problemen kan opleveren bij het losmaken van het frame. Dit zal moeten blijken tijdens de bouw. Wat ik hierbij miste zijn de verschillende handgrepen van te toegangspaneel op het motordek, de “kuiltjes” zijn er, je moet ze dus zelf van draad maken.     
De onderbouw is weliswaar hol, maar de bovenbouw niet dus het boven luik zal moeilijk open te maken zijn. De tracks worden, zoals gebruikelijk, geleverd in lange secties die je voorzichtig om de wielen gebogen moeten worden tenminste als ja dat wilt want de zijschotten dekken het grootste gedeelte af.
De bouwbeschrijving is sober maar voldoende.

Conclusie
3 Modellen van de kwaliteit die bekend is van deze Bulgaarse fabrikant , die langzaam maar zeker zijn plaatsje op de giethars markt aan het veroveren is met de wat minder bekende types en versies tanks, met een focus op Russische materieel, maar heeft inmiddels een zeer uitgebreide catalogus.
http://shop.okbgrigorov.com/  
Voor de “What if” liefhebber en/of verzamelaars een zeker exclusieve en aparte aanvulling.
Een apart diorama kan ik me zeker voorstellen.
Prijs – kwaliteitverhouding is uitstekend.

Met dank aan OKB-Grigorov voor het beschikbaar stellen van de modellen

Geverifieerd door MonsterInsights