Bumerang Russische 8x8 armored personnel carrier

IMG_3884
IMG_3885
IMG_3887
IMG_3893

Zvezda
Nr. 3696
1/35
Spuitgiet, 409 onderdelen en een set rubberen banden.
Richtprijs rond de 30,00 euro (in Nederland)

De VPK-7829 Bumerang (Rus: Бумеранг, Boemerang) is een modulair amfibisch infanteriegevechtsvoertuig op wielen en een gepantserd personeelsvoertuig dat wordt ontwikkeld door Russian Military Industrial Company (MIC) voor het Russische leger.
Begin jaren negentig werd de BTR-90 ontwikkeld ter vervanging van de BTR-80 in het Russische leger. Hoewel het een bescheiden verbetering was in bewapening, bescherming, mobiliteit en binnenruimte ten opzichte van zijn voorganger, ging dit allemaal ten koste van een sterk gestegen stuksprijs. Het voertuig werd niet in gebruik genomen (behalve in kleine aantallen) omdat de bescheiden prestatieverbetering niet als voldoende rechtvaardiging voor de kosten en complexiteit ervan werd gezien. De aankopen van de BTR-80 stopten in 2010 en de verbeterde BTR-82 werd als een noodmaatregel aangeschaft. Medio 2011 vaardigde het Russische ministerie van Defensie een eis uit voor een nieuwe familie van modulaire gepantserde wielvoertuigen in plaats van de BTR-90 te kopen. De ontwikkeling van een nieuwe APC op wielen wordt gedaan naast de nieuwe en vergelijkbaar bewapende en gepantserde maar op rupsbanden getrainde Kurganets-25 infanteriegevechtsvoertuig en de zware T-15 Armata IFV.
In november 2011 verschenen er mediaberichten dat het nieuwe project was goedgekeurd. Op 21 februari 2012 zei kolonel-generaal Alexander Postnikov dat het Russische leger de eerste leveringen van het Bumerang-prototype in 2013 zou ontvangen. Grootschalige leveringen zullen in 2015 beginnen. Ten minste 2.000 Bumerang-voertuigen vervangen de BTR-80 en BTR-82 / A in Russische dienst.

De Bumerang werd voor het eerst in het openbaar gezien (aanvankelijk met de toren en kanon verhuld) tijdens repetities voor de Moskou Victory Day Parade May 2015.

Het model
In de beproefde en populaire stevige doos bevinden zich vijf grijze frames met de onderdelen (vormdeel D met de chassisdelen is twee gelijke frames, voor elke kant een), de onderkuip uit één stuk, acht vinylbanden, de transparante delen in een gewone aparte verpakking, keurig, decalvel en imitatietouw, een sticker met spiegelfolie, de eenvoudige montage-instructies van acht pagina's en een kleine kleurenbeschrijving in kleur.

De onderdelen hebben veelal een goede detaillering, de helften van de mallen zijn netjes op elkaar afgestemd en er zijn geen storende uitwerpmarkeringen.
De bouwinstructies zijn helaas “grafisch overbelast”, een gedegen studie van de bouwfasen is noodzakelijk. Meer gedetailleerde schilderinstructies (bijv. koplampen) zouden best mogen. Helaas toont de kleurengids niet alle zijden van de voertuigen. Dat is niet gebruikelijk, zeker bij andere fabrikanten. Zvezda kan en moet hier duidelijk verbeteren.
Op het internet zijn overigens genoeg foto’s te vinden van deze twee voertuigen, mocht u daar behoefte aan hebben.
Kleuren worden gegeven in nummers van Zvezda en Tamiya.
Met het decalvel kan een parade- of tentoonstellingsvoertuig worden gebouwd. Ten tijde van het samenstellen en uitbrengen van het model zullen er niet veel andere opties zijn geweest. Op het internet zijn heel beperkt inzetfoto’s (meestal tests) van de Bumerang te vinden met wat andere kleuren. Dit kan je de optie geven om het voertuig toch iets van slijtsporen te geven.
Niet, dan wordt het een keurig, af fabriek, model. Is ook wel eens leuk in plaats van al die zware verweringen.

 

Conclusie
Met iets meer dan 400 onderdelen is het een zeer gedetailleerd model en heeft Zvezda zeker zijn best gedaan om er iets moois van te maken. Er zijn hele fijne en kleine onderdelen die heel voorzichtig moeten worden bewerkt. Kortom - naar mijn mening is het model niet op beginners gericht
Als ervaren modelbouwer/professional kun je uit deze doos zeker een heel mooi model voor in je vitrine maken! Naar mijn mening is er niets te klagen, ook niet in termen van prijs / prestatie-verhouding.

Met dank aan de IPMS en Zvezda voor het ter beschikking stellen van het mode
Geverifieerd door MonsterInsights