German Medium Tank VK.3002 (Daimler Benz) Type I en II

IMG_4814
IMG_4815
IMG_4816
IMG_4817
IMG_4818

OKB Grigorov
schaal: 1/72
Volledige giethars kits
Onderdelen:
Type I 72089 giethars – 76/photo etch - 30
Type II 72086 giethars - 90/photo etch - 22
prijs: via OKB Grigorov euro 40,20

Als reactie op de superieure Sovjet T-34 en KW-1 gevechtstanks moest de Wehrmacht niet alleen kortetermijnoplossingen vinden, maar ook nieuwe gepantserde voertuigen ontwikkelen die op de lange termijn konden worden gebruikt.
Het Heereswaffenamt gaf de bedrijven Henschel, Porsche, Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg (MAN) en Daimler-Benz de opdracht om prototypes te ontwikkelen voor een nieuw gepantserd gevechtsvoertuig in de 30 ton gewichtsklasse. Henschel en Porsche kregen echter later opdracht voor een nog zwaardere tank die het antitankkanon 8,8 cm kon bevatten en ongeveer 36 ton kon wegen - de latere "Tiger I".
Daimler-Benz presenteerde een ontwerp onder de aanduiding VK 3002 (DB) dat erg op de T-34 leek, maar toch nog steeds erg leek op de eerdere tanks, vooral in het aandrijfgebied. MAN daarentegen heeft het ontwerp van de T-34 verder ontwikkeld. Het DB-ontwerp was kleiner en zou gemakkelijker te bouwen zijn geweest, terwijl het MAN-ontwerp ruimer was, wat het lange 7,5 cm kanon ten goede kwam, maar ook zwaarder en complexer was. Beide ontwerpen werden meermaals aangepast. Bij DB waren z. B. diverse aandrijvingen/ophangingen getest. Uiteindelijk viel de keuze voor de MAN-tank omdat de DB-toren te klein was en de torsiestaafvering van MAN meer potentie had. De eerste Panzerkampfwagen V "Panther" werd vervolgens in de zomer van 1943 ingezet bij de Slag om Koersk. Van het ontwerp van de DB is tenminste één prototype gemaakt, maar het zou de oorlog niet hebben overleefd.

OKB Grigorov heeft al behoorlijk tankprojecten gerealiseerd in 1:72. Daar komen nu deze VK (Volketten) 3002 van Daimler-Benz. Alles verpakt in de bekende stevige vouwdoos. De gietharsdelen overtuigen door hun scherpe, heldere details en hebben geen luchtbellen met een minimale flash gemakkelijk te verwijderen. De lange tracksegmenten zijn iets kromgetrokken, maar kunnen worden gecorrigeerd in een warmwater bovendien moeten ze toch om de wielen gebogen worden.
De toren is goed weergegeven. Het luik kan in geopende stand worden gemonteerd en bevat alle details inclusief een foto-geëtste vergrendeling. De stang van het luikdeksel dient u zelf te maken, bijvoorbeeld van kunststof profiel of draad. Hetzelfde geldt voor de toren hijsogen. De looprem is doorbroken de loop zelf is van metaal. De constructie blijft later beweegbaar mits goed gemonteerd. De bovenkant is vrij eenvoudig ontworpen volgens het origineel, maar goed uitgevoerd. Helaas zijn de bestuurders- en onderhoudsluiken gesloten.
Het bevestigen van de beschermplaten van foto-geëtste onderdelen is lastig. In ruil daarvoor zijn deze schaalgetrouw en dun en kan schade gemakkelijker worden weergegeven als je dat zou willen simuleren in bijvoorbeeld een “What If” diorama. De meeste onderdelen zijn nodig voor het loopwerk, omdat alles hier tot in detail wordt weergegeven. Of het nu gaat om kettingspanners, zwenkarmen of bladveren etc., alle onderdelen zijn afzonderlijk beschikbaar. Ook de aandrijf- en loopwielen, rollen en kettingen zijn prachtig weergegeven. Jammer is dat na het vastlijmen van de rollers er nauwelijks nog details te zien is achter wielen.
In de zwart-wit bouwbeschrijving wordt de montage van toren en casco heel eenvoudig uitgelegd. Hier dient u vooraf goed na te gaan wat waar hoort. Schilderinstructies en decals zijn niet inbegrepen, maar zijn ook niet nodig voor papieren tanks. In een What If situatie bieden de reserve7 decals ongetwijfeld uitkomst want alles kan.

Conclusie:
Deze VK. 3002 modellen zijn een aangename afwisseling van de vele "standaardtanks" en illustreert de ontwikkeling van de Panther goed. OKB Grigorov heeft een goed doordachte modellen uitgebracht die qua 1:72 detaillering nauwelijks verbeterd kunnen worden.
Aan de verzameling toevoegen of leuke “What If” diorama’s verzinnen.

Met dank aan OKB Grigorov voor het beschikbaar stellen voor review

IMG_4819
Geverifieerd door MonsterInsights