Leopard 1a1

IMG_4168
IMG_4176
IMG_4177
IMG_4178
IMG_4179
IMG_4180
IMG_4181
IMG_4182

merk:     Revell
doosnr.  03258 
schaal:   1/35

onderdelen:  233, met set rubberen rupsbanden en kabels
prijs: circa euro 29,00

 

De Leopard 1 is een Duitse gevechtstank waarvan het eerste exemplaar in 1965 werd gebouwd.

Voor een stukje geschiedenis van de Leopard verwijs ik graag naar de al gepubliceerde eerste indruk van de Revel Leopard 1A5....

Nederland kreeg in eerste instantie 468 stuks van de Leopard A1 uit de vierde serie, gebouwd tussen oktober 1969 en maart 1972, als gedeeltelijke vervanging van de Centurion. De eerste bestelling op 27 december 1968 beliep 415 stuks (zesmaal 53 voor 6 bataljons en 97 voor de reservevoorraad) maar door de inval in Tsjecho-Slowakije in 1968 werden 53 extra tanks aangeschaft door de helft van de “Tsjechische injectie” aan te wenden om een extra bataljon te moderniseren. Dat bracht het aantal op zeven. Toen de Leopard 2 ingevoerd werd, bracht men het weer terug tot zes die toen allen het tankbataljon bij de pantserinfanteriebrigades gingen vormen; ook werden de verkenningsbataljons met achttien Leopard 1’s uitgerust.


Midden jaren tachtig werd de sterkte van de (pantserinfanterie-brigade) Leopard 1-bataljons gewijzigd van 52, met drie eskadrons van zeventien, naar 61, met twee eskadrons van zeventien tanks en twee eskadrons van dertien tanks (plus een tank voor de bataljonscommandant). Zo kon men het bataljon desnoods perfect splitsen ter ondersteuning van de twee infanteriebataljons in de brigade; men kon ook een zwaartepunt leggen van 47 tanks bij één infanteriebataljon, zonder het andere ongedekt te laten.
In de loop van de jaren negentig werden alle Leopard 1’s uitgefaseerd en niet vervangen. Dat was een opluchting want in 1987 was er nog geen geschikte opvolger in zicht geweest en men meende toen voor de keuze te staan tussen het aanschaffen van nog meer Leopard 2’s of weer een nieuwe peperdure verbeteringsronde. Nederland moderniseerde naar de versie 1V, een verbeterde versies van de basis Leopard 1. De V staat voor verbeterd. De 1V’s zijn uitgerust met een kanon-stabilisatiesysteem, een laserafstandsmetingssysteem, een vuurcontrolecomputer, afstandspantser en FN 7,62mm-machinegeweren (MAG). De verbeteringen zijn geleidelijk ingevoerd.

Het model is zoals bij Revell gebruikelijk verpakt een keurige doos met daarin 8 spuitgietframes, een vinyl frame met de rupsbanden en kabelwerk, een stukje metaaldraad, decals en een handleiding in kleur. De spuitgietframes en het vinyl frame zitten keurig verpakt in plastic.

Het is een heroplage (met extra onderdelen) op de basis van doosnr. 03240. In dit geval zijn de frames H en I toegevoegd en N (extra bepantsering van de toren) weggelaten. Dit laatste is echt jammer omdat je anders de Kon. Landmacht 1V makkelijker had kunnen bouwen met een uitbreidings-setje..

De bouwstappen zijn de bekende voor een tank. Beginnen met de romp/kuip, de wielophanging, de wielen. Rupsbanden worden al heel snel aangegeven als te monteren. Niet doen.
Bovendek, zijschotten, achterkant en het kleine grut.
Koepel met geschut, mitrailleur en ook hier weer de kleinere onderdelen.
Let wel goed op want er zitten onderdelen bij voor andere (eerdere versies), check de nummers.
Ik heb al gezien dat, net zoals altijd, een goede bestudering van de bouwbeschrijving essentieel is. Het aanhouden van het stappenplan is niet mijn aanbeveling. Ik kom daar ongetwijfeld op terug bij de uiteindelijke bouw. Bij inspectie van de frames ben ik minimale flash tegengekomen. Geen krimpdeuken en/of uitwerp markeringen op onmogelijke plaatsen op een na, de ijsgrijper. Kwaliteit voor Revell is prima in orde.
Opvallend is het ontbreken van heldere delen voor bijvoorbeeld lampen etc. Hier is dus eigen inventiviteit gevraagd.

Opmerkingen;
Antislipvlakken op de spatborden en het prima weergegeven ventilatierooster op het achterdek. Prima toren. De draadkorf aan de achterkant van de toren kan wat dunner, maar kan nog (hoe mooi zou het zijn hier een foto-ets optie te hebben!). Het gaat zeker de nodige moeite kosten om hem zonder schade los te krijgen van het frame.
Ik weet inmiddels door de bouw van de 1A5 dat dit meevalt. Bij de 1A1 zou een PE set niet misstaan. Bij de 1A5 wordt de korf gedeeltelijk afgedekt door bepantsering en valt de dikte niet meer zo op.
De spiegels op de toren zijn meegegoten en niet zoals soms bij andere modellen van helder plastic. Zo ook de schijnwerpers. Het volgkruis kan nog net, maar zou vervangen kunnen worden door een after market product. De kanonsloop bestaat nog uit twee helften. Dat kan anders tegenwoordig. Heel erg jammer zijn de sleepkabels van vinyl, echt daar heb je niets aan. Hier kun je niets anders dan echt alles vervangen.
De rupsbanden zijn ook van vinyl, ze kunnen er nog net mee door, maar ik denk dat velen een after market set niet af zullen slaan. Ten tijde van het schrijven was die nog niet beschikbaar. Helaas wordt de Meng rupsbandenset niet meer geproduceerd op het moment van schrijven (dec. 2020)
De decalset, voor 4 verschillende versies van het Duitse leger ziet er goed uit. Alleen jammer dat de Duitse vlaggetjes op de nummerborden behoorlijk verschoven zijn.

De bouwbeschrijving is van de inmiddels nieuwe Revell kwaliteit (kleur), waarbij Revell zich nog steeds, wellicht krampachtig, vasthoudt aan haar eigen Revell kleuren (ik ben er geen fan van) wat tot gevolg heeft dat er gemengd moet worden (2). Het geheel geeft een duidelijk beeld van de samenbouw en is per instructie deel zeker niet te druk, wat je niet altijd van andere fabrikanten kunt zeggen. Geen opmerkingen hierover. Op de voorpagina is een stukje metaaldraad geplakt voor de antenne(s), inmiddels standaard bij de nieuwere modellen van Revell. Zoals aangegeven kunnen er 3 verschillende versies van het model gebouwd worden:

• Leopard 1A1 (2. Baulos), Bundeswehr, PzBtl 24, Braunschweig, 1975/1976
• Leopard 1A1 (3. Baulos), Bundeswehr, PzBtl 110 / 202, Hemer, 1975
• Leopard 1A1, Royal Norwegian Army, 1988

Alleen de Noorse uitvoering heeft camouflagekleuren. Deze zijn uiteraard naast de Revell kleuren ook bij andere fabrikanten te krijgen.

Tenslotte de vraag: 'kan ik hier een Leopard 1V van maken van de Koninklijke Landmacht?': Nee dat kan niet want je mist de extra bepantsering van de toren tenzij je die in de reservedoos hebt. Er zijn dan nog wel andere extra onderdelen nodig zoals de gereedschapskisten andere rookgranaatwerpers etc. 3D printen kan hier uitkomst bieden. Modelbouwer Jasper Breur heeft deze set ontworpen in 3D en is bereid deze te leveren, tegen betaling. Stuur even een persoonlijk bericht via Facebook op de IPMS Facebook pagina of vraag de redactie om mijn email adres.

Conclusie
In principe brengt Revell ons een mooi model van een late “Cold War Warrior”. Natuurlijk zijn er kritiekpunten zoals de afgrijselijke vinyl sleepkabels, en de mindere vinyl rupsbanden, de koplampen van ondoorzichtig materiaal, de aangegoten hoekspiegels, ontbrekende PE-onderdelen en de uitwerpmarkeringen op de ijsgrijpers, maar deze zijn vergeleken met de prijs te accepteren. Het Revell model is zeker niet zonder fouten. De after market producten van de Leopard Workshop gaan u zeker helpen het model te verfraaien en eventuele fouten te corrigeren. Ik heb voor deze bouw de pluggen besteld en de het MAG machine geweer evenals de 3D set van Jasper Breur. Helaas dankzij onze dappere POST.NL is alles al ruim 2 weken onderweg als brievenbuspakketje!! Hoe moeilijk kan het zijn?
De Leopard 1A1 van Revell is vanwege de prijs / prestatie-verhouding toch het volgende oordeel waard:

Sterk aanbevolen!

Met dank aan Revell en IPMS Nederland voor het ter beschikking stellen van het model.

Geverifieerd door MonsterInsights