Leopard 2A5/A5NL

IMG_4544
IMG_4545
IMG_4546
IMG_4547
IMG_4548
IMG_4549

Revell
Nr. 03243
1/35
Spuitgiet, 242 onderdelen, set vinyl tracks, kabels en spatlappen.
Richtprijs rond de 29,00 euro (in Nederland). Het model is vrijwel niet meer verkrijgbaar.

De Leopard 2 is een min of meer doorontwikkeling van de Leopard 1, maar heeft wel een geschiedenis. De Leopard 2 had een veel grotere en hoekiger geschuttoren dan de Leopard 1 vanwege een pantser van geperforeerd staal en de munitieopslagplaats achterin. Ook had ze een langere neus voor een dikker pantser.

In september 1977 koos het Duitse ministerie van defensie voor het bedrijf Krauss-Maffei. Het bedrijf begon met de bouw van 1800 tanks, gefaseerd werd in vijf leveringstermijnen. Het Duitse bedrijf Maschinenbau Kiel nam als onderaannemer 45% van de constructie voor zijn rekening. De eerste levering van 380 stuks begon in 1979 en eindigde in maart 1982, serienummers 10001-10210 en 20001-20172. De eerste tweehonderd daarvan hadden een beeldversterker. De overige honderdtachtig kregen een nieuw thermisch (infraroodversterker) systeem voor nachtzicht. Wilt u er alles over weten, leef u uit op het internet, want het is een hele geschiedenis, van 2A1 naar 2A7!

Gedurende de jaren tachtig liepen er verschillende projecten om de pantsering en vuurkracht van de Leopard 2 te verbeteren. Op 29 oktober 1991 sloten Duitsland, Nederland en Zwitserland een overeenkomst om hun tanks gedeeltelijk op KWS (Kampfwertsteigerung) II niveau te brengen. Op 29 december 1993 kreeg Krauss-Maffei opdracht 225 voertuigen tot de A5 om te bouwen. Na 1998 volgde een tweede bestelling van 125 stuks. Voor de A5 werden onderstellen van de zesde, zevende en achtste bouwserie gebruikt, omdat die natuurlijk het minst versleten zijn. De torens kwamen van eerdere bouwseries, waarvan de onderstellen weer met die van de latere gecombineerd zijn, zodat veel voertuigen "hybriden" zijn geworden. De eerste werd op 30 november 1995 afgeleverd. De A5 werd uitgerust met een brekerafstandspantser op de toren, weliswaar voornamelijk bedoeld tegen antitankraketten maar ook in staat inslaande penetratoren zo te vervormen dat doorslag van het hoofdpantser bij alle bekende granaattypen voorkomen wordt. Officieel is een beschermingsequivalentie geclaimd van "boven de 1300 mm" tegen alle typen. Een belangrijke verandering van A4 naar A5 is dat de gevechtstoren niet meer hydraulisch draait maar door middel van een elektrisch systeem (o.a. elektromotor voor de breedte en hoogte) aangedreven wordt. Dit maakt het werken op het voertuig aanzienlijk veiliger. Het nadeel van de hydraulische installatie was dat het zeer brandgevoelig was bij een eventuele treffer. De 120 Zweedse A5 tanks (Stridsvagn 122) hebben ook een zwaarder pantser op de romp en de bovenkant van de toren.

Bij dit model handelt het zich om een variant van de in 2012 verschenen Leopard 2A4 en de 2A6 uit 2013. Deze 2A5 heeft nu het Rheinmetall 120mm kanon en de rechte zijschorten.
Het bestaat uit 9 gietramen, vinyl tracks, 2 spatlappen en een sleepkabel, een stukje doorzichtig plastic voor de hoekspiegels van de toren van de commandant en een metaaldraadje voor de antenne. Dit overigens nu de derde keer dat ik dit draadje bij Revell tegenkom, het is gebogen en werkelijk met geen mogelijkheid meer goed recht te krijgen.


Voor de Leopard 1 modellen was dit zo’n probleem omdat ik ze in een gebogen stand wilde monteren. Voor een rechte antenne zul dit je ding dus moeten vervangen.

De nauwkeurigheid van pasvorm en detaillering van het model laten niets te wensen over zo te zien. De montage van de voertuigromp en de toren is zoals ik die ken van de twee Leopard 1. Veel tankmodelbouwers zijn eraan gewend dat de romp uit één deel bestaat en de toren uit een boven- en een onderstuk. Revell pakt het hier anders aan. De zijdelen van de kuip moeten op het onderste deel worden gelijmd. Om de constructie meer stabiliteit te geven zijn er twee dwarsbalken in de kuip ingebouwd. Ook de zijpanelen moeten op de toren worden gelijmd. Hier moet u netjes werken om een ​​lelijke lijmnaad te voorkomen. De boven op de romp van het model aangebrachte antislip coating is mooi maar voor de toren had ik die wat meer geprononceerd willen zien. In het origineel is het aangebracht op de hele bovenkant van de toren om de bemanning een antislipoppervlak te geven als het nat is. Ook de motorventilatoren zijn overtuigend, zeer fijn gedetailleerd en goed ontworpen, ze zien er bijna uit als geëtste onderdelen evenals vele andere onderdelen die prima gedetailleerd zijn.

Over het geheel genomen is het enige verschil tussen het en zijn voorganger de nieuwe onderdelen die nodig zijn om de Leopard 2 A5 te bouwen. Het 120 mm L / 55 kanon met gladde loop van de 2 A6 is vervangen door de L / 44 van de 2 A5. Het bouwpakket kanon bestaat uit twee helften (alweer hmmmm…) maar is verder goed gedetailleerd. Heel erg jammer van het enorme sinkhole in de loop! De after-market kan hierbij zeker helpen. Met het model kan ook een Nederlandse variant worden gebouwd. Revell heeft rekening gehouden met alle veranderingen zoals verschillende machinegeweren en gewijzigde rookworpbekers van de Nederlandse variant. De bouwinstructies gaat gedetailleerd in op alle verschillen. De set bevat ook twee verschillende kettingbeschermers. Beide typen kunnen worden gebruikt. Om de kettinghoes van de tweede generatie te beschermen tegen schade, die tijdens manoeuvres kan optreden, werden deze vaak opgeslagen en vervangen door oudere type hoezen.

De beschrijving is van de nieuwe Revell kwaliteit in kleur en duidelijk. Het geeft de complete kleurschema’s van alle mogelijke opties. Het decal vel is van goede kwaliteit. Mijns inziens is de Nederlandse vlag te licht van kleuren.

Conclusie
Het is waarschijnlijk niet het beste model van de Leopard 2 A5, maar het kan het beste Tamiya-model uit 2000 bijhouden. Kleine defecten zijn alleen merkbaar in directe vergelijking met andere Leopard 2-kits. Er zijn inmiddels wat meer modellen beschikbaar maar van een duurdere prijsklasse. Gezien kwaliteit tegenover prijs is het een prima model om mee aan de gang te gaan en je uit te leven met after-market producten.
- Aanbevolen -

Met dank aan IPMS en Revell voor het beschikbaar stellen van dit model.

Geverifieerd door MonsterInsights