M24 Chaffee US WWII light tank Mammoth edition

IMG_2831
IMG_2832
IMG_2833
IMG_2834
IMG_2835
IMG_2836

OKB Grigorov
R72002
1/72
200+ onderdelen + PE en giethars
Spuitgiet
prijs euro 32,00

De M24 Chaffee was een Amerikaanse lichte tank gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, en daarna onder andere in de Koreaanse Oorlog. In Britse dienst kreeg de M24 de naam Chaffee, naar de Amerikaanse generaal Adna R. Chaffee, Jr.

De romp was gelast en het 25 mm dikke romppantser was relatief bescheiden. Dit werd deels gecompenseerd door een hoge snelheid. Twee V8 cilinder Cadillac motoren van elk 110 pk gaven het voertuig een snelheid van circa 55 km/h op de weg en 40 km/h op het terrein. De motoren lagen op rails en konden naar buiten worden geschoven wat het onderhoud vereenvoudigde. De automatische versnellingsbak had acht versnellingen vooruit en vier achteruit en maakte het voertuig relatief gemakkelijk te bedienen.

De bemanning bestond uit vijf personen: een chauffeur links voor, een bijrijder en tegelijk radiobediener rechts voor, een schutter, een lader en een commandant in de toren.

De belangrijkste Amerikaanse fabrikanten van de tank zijn geweest: American Car & Foundry, Cadillac, Massey-Harris en General Motors. Tussen maart 1944 en juni 1945 zijn er ongeveer 4 700 exemplaren van geproduceerd. Haar Amerikaanse opvolger was de M41 Walker Bulldog.

Het Nederlandse leger heeft na de Tweede Wereldoorlog tot ongeveer 1962 de Chaffee tank gebruikt bij cavalerie verkenningseenheden. Elk verkenningspeloton had twee Chaffee tanks en in totaal had het leger er ongeveer 50 in gebruik. De AMX 13, een Franse lichte tank, was de opvolger van de Chaffee tank.

Een snelle ronde via Scalemates levert op dat er eigenlijk maar 1 recente versie is van de Chaffee naast deze en dat is een Hasegawa combi met twee andere voertuigen uit 2018. De keuze van OKB is dus niet zo gek. Het model stamt ook uit 2018. Alle andere modellen zijn ouder, de meeste Hasegawa (meerdere reboxes)  en een Matchbox.
 
OKB Grigorov is een fabrikant uit Bulgarije vooral bekend om zijn after-market producten voor zowel land- als water voertuigen (lees schepen). Ze hebben een uitgebreid aanbod in resin en photo etch producten. Met deze kit hebben ze zich ook gewaagt aan een compleet model van spuitgietwerk. Met succes. Het is duidelijk dat de fabrikant niet besloten heeft om he model te vereenvoudigen zoals zo vaak gebeurd, maar om echte alles in detail te reproduceren. Alle onderdelen om de vroege t/m de late versie zijn inbegrepen. Het model kent de standaard versie, maar ook de zogenaamde mammoet versie uitgebreid met een groot assortiment aan after-market producten. Bespaart 20% op losse verkoop.

De diverse onderdelen verdeeld over drie frames zien er goed uit. Er is een behoorlijk hoeveelheid flash wat ik me kan voorstellen. Het is geen grote fabrikant en zal wellicht concessie moeten m.b.t. de spuitgiet mallen. Ook hebben een aantal onderdelen frame bevestigen die doen vermoeden dat er in 1 mal 2 dezelfde frames worden geproduceerd.
Op zich niet zo’n probleem maar het vergt wel extra werk naast het verwijderen van de flash.
Detaillering is goed en wordt met de diverse after-market producten alleen maar beter.

De handleiding is uitvoerig en geeft opties voor 11 verschillende Chaffees met behulp van de decals. Helaas is de handleiding in zwart/wit en geeft geen kleurenschema’s alleen versies. Hier is dus behoorlijk wat research nodig. Voor wat betreft WOII in 1945 en 1954 Franse eenheden in Indochina/Vietnam.
Bij de after-market producten zitten waar nodig ook duidelijke instructies.
Waar de decals gedrukt zijn is niet duidelijk, ze worden geknipt van een totaal vel. Praktijk zal het moeten uitwijzen. Ze voelen wel wat dik aan.

Conclusie
OKB Grigorov heeft met deze versie een prima start gemaakt in de 1/72 wereld van spuitgiet modellen. Het model zit boordevol details en laat niets te wensen over. Vanwege het aantal onderdelen en vooral de geëtste onderdelen, wordt deze kit niet aanbevolen voor beginners. Geavanceerde modelbouwers daarentegen zullen veel plezier hebben. De standaardkit is beschikbaar voor € 17, de mammoeteditie voor € 32 en de afzonderlijke uitbreidingskits zijn rechtstreeks verkrijgbaar bij de OKB Grigorov online shop.
Mijn uitdaging wordt om te kijken of ik er een Koninklijke Landmacht versie van kan maken.
Volg de bouw t.z.t. in Modelbouw in Plastic.

Met dank aan Gregori Grigorov voor het beschikbaar stellen van het recensie model.


.
AKL044997
Geverifieerd door MonsterInsights