T-34/85 Mod.1944 Werk 183

Zvezda T-34
afbeelding (9)
afbeelding (10)
Merk:  Zvezda
Onderwerp: T-34/85 Mod.1944  Werk 183
Schaal: 1/35
Doos no.:   3687
Aantal onderdelen:  296
Prijs:  tussen 20 - 24 Euro

Eerste indruk.

De beroemdste Sovjet tank uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog is ongetwijfeld de T-34/85. De conversie naar het 85 mm kanon was het antwoord op de Duitse Tiger en Panther tanks. Het kanon is een ZIS-C-53 85 mm van de tankfabriek 183 geproduceerd in de herfst van 1944. Fabriek nr. 183 was een van de drie fabrieken waar de T-34 werd gebouwd. Het is een middelzware tank die voornamelijk in de Tweede Wereldoorlog door het Rode Leger werd ingezet. De vereenvoudigde constructie waarborgde een goede geschiktheid voor massaproductie. Tijdens de oorlog werden er meer dan 50.000 geproduceerd. Naast het al genoemde 85 mm kanon beschikte de T-34 ook over 2 Degtjarjow DT machine geweren van 7,62 mm. Met een gewicht van 32 ton bereikte de T-34/85 een topsnelheid van 55 km/u en had een bereik van 380 km. Bemanning was 5 man.

Er al verschillende andere merken die de T-34/85 als model aanbieden: Dragon, AFV en Academy. Zvezda heeft haar oude model 3533 vervangen door deze nieuwe. Met behulp van de expert en auteur (van verschillende boeken) over de T-34, Aleksey Makarov, is dit nieuwe model tot stand gekomen, met als resultaat een goed natuurgetrouw model.

Het model bestaat uit 11 spuitgiet frames waarvan een met heldere onderdelen (296 onderdelen), decals, een bouwbeschrijving (16 bouwfasen) en een apart in kleur gedrukt kleurenschema. Het dunne nylon rooster zit er in deze versie niet meer bij, was ook geen onverdeeld succes. De onderdelen in de frames zien op het eerste gezicht prima uit, geen flash en geen gietfouten op de onderdelen. Er zitten wat extra onderdelen bij die bestemd zijn voor het Su-100 model, voor de reserve onderdelen doos. De rupsbanden zijn verdeeld in 2 verschillende segmenten met individuele kettingschakels van “zacht” plastic. Let wel goed op bij het monteren van de rupsanden dat u de juiste richting kiest.
Alle luiken kunnen dicht of open gemonteerd worden, er is echter geen interieur, iets om over na te denken alvorens een beslissing te nemen. Verder is het model behoorlijk gedetailleerd, men kan zich er helemaal op uitleven.

De decalset is gedrukt door Bergemot Decals, garantie voor kwaliteit, en biedt de mogelijkheid voor twee tanks. De kleurinstructie verwijst naar Humbrol kleuren en de kleuren van Zvezda zelf maar zullen ongetwijfeld ook bij de andere fabrikanten te vinden zijn.

Conclusie
De weinige onderdelen en de verhoudingsgewijs lage prijs maken dit model uitstekend geschikt voor de beginner, echter ook een model om uitvoerig te detailleren. Ondanks wat zwakke puntjes een duidelijke aanbeveling.

Geverifieerd door MonsterInsights