Soviet Medium Tank T-43 mod.1943
IMG_5437
IMG_5438
IMG_5439
IMG_5440

OKB Grigorov
Nr. 72095
1/72
giethars 92 onderdelen, photo etch 33 onderdelen.
Richtprijs rond de 40,20 euro.

De T-43 medium tank was een prototype Sovjet medium tank ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog als een mogelijke vervanging voor zowel de T-34 medium als de KV-1 zware tanks. Het doel van het project was om een middelgrote tank met zwaardere bepantsering te bouwen, maar de Duitse vooruitgang in tanktechnologie bleek beter te worden gepareerd door een zwaarder bewapende T-34-85 en de T-43 werd geannuleerd.
Na de Slag om Koersk realiseerden Sovjetplanners zich dat het grootste nadeel van de T-34 de ineffectiviteit was van zijn 76,2 mm kanon tegen de frontale bepantsering van de nieuwe Duitse Tiger- en Panther-tanks. Wat nodig was, was een effectiever kanon in plaats van zwaardere bepantsering. De T-43-toren werd aangepast om een ​​effectiever 85 mm kanon te monteren en om op de romp van de T-34 tank te passen. Het T-43-project werd geannuleerd en in plaats daarvan werd de nieuwe T-34-85 in productie genomen.

Dit model lijkt mij van het soort dat wordt gekocht door modelbouwers die hun Russische tankverzameling compleet willen hebben. Vandaar het giethars model. Hoeft echter niets af te doen aan de eventuele kwaliteit van het model.

Het geheel is keurig verpakt in een dik kartonnen doosje met 3 zipzakjes met de diverse onderdelen met daaromheen bubbel folie gewikkeld.
De onderdelen bevatten verhoudingsgewijs weinig flash en zien er scherp gevormd uit. Toevallig had meneer Ali op deze dag twee chirurgische mesjes laten bezorgen waarmee ik gelijk maar mee aan de slag ben gegaan. De kleine onderdelen zijn zeer makkelijk van de giethars houders te verwijderen, zeker met zo’n scherp mesje. Ik voorzie hier voor mij geen grote problemen.

Even kort droog gepast met de grotere delen, boven en onderkant romp. Helaas zijn de zijpanelen van de romp (boven de loopwielen) behoorlijk krom getrokken. Ik moet kracht zetten om de twee onderdelen goed te laten passen. Oplossing moet blijken bij de bouw. In warm water wat bijbuigen of de superlijm het werk laten doen. De geschutstoren past feilloos op zijn plaats.
De rupsbanden bestaan uit 6 rechte onderdelen. Die moeten dus gebogen worden. Dat blijkt mogelijk maar of het lukt ze om de wielen te buigen zal tijdens de bouw moeten blijken. Ze zijn uiterst dun en breken snel.
Voor giethars zien ze er in deze schaal prima uit maar de kleine schakels hebben wel bewerking nodig.
Persoonlijk vind ik de details op het model prima gelukt en ze worden goed aangevuld door het foto-ets setje. Wordt wel priegelwerk.

Conclusie
Zou ik het modelletje kopen? Ja, als mijn interesse sfeer ligt op het gebied van Russische tanks en voertuigen, om de verzameling compleet te maken. Het heeft op zich een stukje historische waarde met betrekking tot ontwikkeling van tanks in Rusland. Ik zou anders er niet naar zoeken omdat ik van het bestaan niets af wist. Voor de kwaliteit hoef je het zeker niet te laten. Het heeft zeker nog mogelijkheden om verdere detailleringen aan te brengen.
Leuk bij het photoetch setje zit een metalen loop. Het model kent geen markeringen dus geen decals.

OKB Grigorov is een bedrijf(je) in Bulgarije dat heel veel after-market producten produceert, vrijwel allemaal giethars en/of foto-ets onderdelen, maar ook complete modellen. Ook spuitgietmodellen behoren inmiddels tot de producten die worden aangeboden.

Met dank aan OKB Grigorov voor het ter beschikking stellen van het recensie model.

 

Geverifieerd door MonsterInsights