Supacat Jackal 2 MWMIK, British Forces Afghanistan

Supacat Jackal
IMG_4718
IMG_4724
16Bde-2008-015-0050 lo-res.jpg.iCfz05q8MWATAA.7jkEp179QR
200506-A-LY216-1013H.jpg.iCfo_6W8MWATAA.77wLHc6jkX
supacat_hmt400_jackal-62097

Air-Graphics
MV72-1007
1
/72
geheel giethars, 46 onderdelen
prijs 40,00 GBP (af fabrikant)

Het Supacat Jackal 4x4 patrouillevoertuig (ook bekend als de MWMIK (Mobility Weapons Mount Instalation Kit) is ontwikkeld op basis van de Supacat HTM 400 en werd oorspronkelijk ontwikkeld voor SAS-missies om de verouderde Land Rover WMIK's (Weapons Mounted Installation Kit) te vervangen. Dit voertuig werd in 2008 in dienst genomen bij het Engelse leger. Meer dan 500 van deze voertuigen werden besteld en ingezet voor commando’s en reguliere legereenheden in Afghanistan. Het voertuig is zeer geschikt voor het woestijnterrein. En wordt gebruikt voor langeafstandsverkenningsmissies.
In tegenstelling tot veel andere moderne militaire voertuigen heeft de Supacat Jackal een heel ander concept. Het is een open voertuig, waarbij de nadruk ligt op vuurkracht en zichtbaarheid in plaats van op bescherming. Het gebruikt zijn mobiliteit om contacten met de vijand te vermijden.

Het voertuig heeft een bemanning van drie. Net als de Land Rover WMIK heeft de Jackal een voorziening voor twee door de bemanning bediende wapens. Bewapening kan met een 7,62 mm of 12,7 mm machinegeweer of een automatische granaatwerper. Het tweede 7,62 mm machinegeweer wordt gebruikt door de commandant. Het beschikt ook over een rookgranaat afvuur installatie De Jackal kan worden uitgerust met een extra pantser set.  Desondanks ontbreekt bescherming op het basismodel van de Supacat Jackal en is hij zeer kwetsbaar voor landmijnen en hinderlagen. De belangrijkste verdedigingsmechanismen van dit voertuig zijn snelheid en manoeuvreren.
De Supacat Jackal wordt aangedreven door een Cummins 5,9-liter turbodieselmotor met een vermogen van 185 pk. Het kan worden vervoerd door minimaal een C-130 Hercules of de CH-47 Chinook-helikopter.

Varianten
Supacat Jackal 2, een verbeterde versie van de Jackal, heeft een sterker chassis en grotere motor. Hij wordt aangedreven door een Cummins 6,7-liter dieselmotor met een vermogen van 180 pk. Achterin zijn twee explosieveilige stoelen geplaatst. In totaal werden 110 van deze nieuwe voertuigen geleverd aan het Britse leger.
Supacat Coyote, een 6x6-versie van de Jackal 2. De Coyote is bedoeld om langeafstandspatrouilles te ondersteunen en wordt ook gebruikt om troepen, uitrusting en voorraden te vervoeren.
Supacat Extenda, doorontwikkeling van de Jackal, met verschillende chassisconfiguraties. Het basismodel heeft een 4x4-configuratie, maar er kan een derde as worden toegevoegd en deze kan in minder dan twee uur worden omgevormd tot een 6x6 versie.


Airfix heeft een 1/48 versie van dit voertuig als spuitgiet model uitgebracht, Hobby Boss en Accurate Armour in 1/35 om er een paar te noemen. Air Graphics volgt met een geheel giethars model in 1/72. Ik moet eerlijk zeggen dat de Jackal evenals zijn opvolger de Coyote nu niet op mijn netvlies stond als een voertuig wat kende en graag wilde bouwen. Dat zegt wat over mij niet over het voertuig. Ik kende het gewoon niet. Mijn aandacht werd getrokken door een vraag van Air Graphics om de twee voertuigen (Jackal en Coyote) te bouwen en zo te voorzien van een bouwbeschrijving. Die uitdaging wilde ik wel aangaan en vond ook de voertuigen interessant. Gary vond dat goed en de Coyote en de Jackal denderden binnen.

De eerste impressie van het model is goed. De verschillende onderdelen zijn “crispy” maar hebben een behoorlijke hoeveelheid “flash”. Niet vreemd, dit is heel vaak het geval bij modellen van giethars en zeker niet onoverkomelijk. Gezien de schaal en de fragiliteit van de onderdelen vraagt dit wel de nodige aandacht bij het verwerken en bewerken. Alle specifieke kenmerken/onderdelen van de Jackal zijn aanwezig voor zover ze in 1/72 te reproduceren zijn op antenne bevestigingen na en dat zijn er nogal wat, maar dat is wel op te lossen. Ook de rubberen spatborden bij de wielen voor en achter ontbreken. Knutselen dus. Je zou kunnen proberen om de flash die zich daar bevindt ervoor te gebruiken. De bouw gaat het uitwijzen of dat lukt. Wel een leuk dingetje is dat de doek op foto’s vaak over het reservewiel is gedrapeerd aanwezig is evenals bij de Coyote.
De losse onderdelen zoals de vele jerrycans zijn prima evenals de twee machinegeweren de ring en de stoelen. Wielen zijn gewoon rond, die moet je zelf afvlakken als je het gewicht van het model wilt weergeven. De stoelen hebben riemen en ik denk dat ik dat zo laat. Twee spiegels die als je naar referentie foto’s kijkt nogal verschillend gebogen kunnen worden. De extra rijplaat, tenminste ik denk dat dat het is, die is bijgeleverd en die aan de voorkant van het voertuig gemonteerd wordt kent dichte “gaatjes” of flash, deze zijn echter met een klein boortje zeker open te boren om de plaat realistischer te maken. Ik zou hem zeker aanbrengen dat voorkomt dat je een nummerbord met cijfers en letters moet gaan fabriceren want er zitten geen decals bij.
Het voertuig is standaard uitgerust met twee machinegeweren, boven op de ring 12,7mm en voorop een 7.62mm. Zo te zien zijn de bijgeleverde machinegeweren beide van het kaliber 12,7 wat dus niet juist is. De reserveonderdelen aanspreken is hier noodzakelijk om het correct uit te voeren.
Bekijk je referentie foto’s dan zul tot de conclusie komen dat er inmiddels meerdere “versies” zijn en in actieve dienst heeft men er van alles aan geknutseld. Voer voor ombouw en verbouw. Veel foto’s bestuderen. Ik kom er bij de bouw nog wel op terug, ook voor wat betreft de Coyote.

Conclusie
Een prima basis voor een leuk 1/72 model met zeker mogelijkheden tot extra aanpassingen naar aanleiding van actieve dienst. Hiervoor moet je echter wel tijd investeren om referentie materiaal te vinden of het Tankograd boek (9019) aanschaffen. Samen met de Coyote een aanvulling voor je Afghanistan verzameling, speciale voertuigen en/of Engels leger.
Heeft behoorlijk wat “flash” maar voor een giethars model niet ongewoon en zeker niet onoverkomelijk. Geen decals, echter referentie foto’s tonen er ook niet veel.
Prijs is wel een dingetje. GBP 40,00 (Euro 53,00) is behoorlijk maar resin is niet goedkoop en ik denk dat in dit geval de oplage (zal beperkt zijn) een punt is.
Het idee is een Afghanistan versie, maar uiteraard kan er ook een groene versie van gemaakt worden.   
LET OP! Werken met resin is ongezond. Neem voldoende bescherming voor het fijnstof, vijl en schuur bij voorkeur nat en draag een masker.

Met dank aan Air-Graphic Models voor het beschikbaar stellen van het model

Geverifieerd door MonsterInsights