IMG_3397
IMG_3398
IMG_3399
IMG_3400
IMG_3401
IMG_3402
IMG_3403
IMG_3404
IMG_3405

TPz 1 Fuchs
eerste indruk

Revell
1/35
233 onderdelen
Spuitgiet frames
prijs tussen 20,00 en 30,00 euro

De Transportpanzer 1 (TPz 1) Fuchs (Nederlands: vos) is een Duits 6x6 amfibisch pantservoertuig. Het voertuig werd ontwikkeld door Daimler-Benz maar gefabriceerd en verder ontwikkeld door Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV). Fuchs was het tweede gepantserde wielvoertuig van de West-Duitse Bundeswehr. De Fuchs wordt gebruikt voor verschillende taken zoals troepentransport, als genievoertuig, EOD-voertuig, NBC-verkenning en elektronische oorlogsvoering. RMMV en zijn voorgangers produceerden 1236 Fuchs 1’s, de meeste voor de Bundeswehr. De Fuchs 2 is een doorontwikkeling van het ontwerp, en werd voor het eerst getoond in 2001. De Fuchs 2 is momenteel in productie voor export naar Algerije, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Het voertuig is genoemd naar de vos (Vulpes vulpes), die in het Duits "Fuchs" genoemd wordt.

In 1988 kocht de Koninklijke Landmacht 24 Fuchs 1 EOV voertuigen. Twaalf hiervan zijn in 2006 omgebouwd tot NBC-voertuig.

Fuchs EOV-voertuig
Tijdens de Koude Oorlog onderkende de Koninklijke Landmacht dat er behoefte was aan tactische ondersteuning op het gebied van elektronische oorlogvoering (EOV). Eind jaren ‘70 werd een intentieverklaring getekend door de staatssecretaris van Defensie om aan te haken bij de Duitse EOV. Daarom werd in 1988 ook door Nederland de Fuchs aangeschaft. En ingedeeld bij de op 23 november 1988 opgerichte 102 EOV-compagnie in Kamp Holterhoek in Eibergen. In 2001 verhuisde 102 EOVcie naar Garderen, en in oktober 2007 naar de Lkol Tonnetkazerne in ’t Harde. In 2018 valt 102 EOV-compagnie onder de inlichtingeneenheid “Joint ISTAR Commando”.
102 beschikte initieel over twee parate pelotons en één mobilisabel, elk bestaande uit een EOV-centrum, vier peilstations TPz 1A1 EloKa „Peiler “en twee stoorzenders TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel “. In 2018 gebruikt 102 EOV-compagnie vier verschillende stations: een sensorstation, peilstation en twee soorten stoorstations

Sensorstation. Op het voertuig dak bevindt zich een automatisch opklapbare telescopische rondom antenne met vijf armen. Het sensorstation onderschept met een 19 meter hoge antennemast radio- en andere datasignalen uit een groot gebied. Het station vormt deze signalen om tot bruikbare informatie. Hiermee krijgen militairen een beter beeld van wat zich in hun directe omgeving afspeelt.

Peilstation. De TPz 1A1 EloKa „Peiler“. Op het voertuig dak bevindt zich een automatisch opklapbare telescopische rondom antenne met acht armen, en daarnaast een aantal losse antennes voor het HF-bereik.[13] Het peilstation is het ‘kleinere broertje’ van het sensorstation. In combinatie met een ander peilstation of sensorstation lokaliseert de peiler mogelijke (vijandelijke) zenders.

Stoorstations. Om het gebruik van radio- en dataverkeer onmogelijk te maken voor de vijand onmogelijk, heeft 102 EOV-compagnie twee typen stoorstations. Deze zenden uit op de frequentiegebieden waarmee de vijand communiceert en waar de storing dus nodig is. De voertuigen hebben grote zendvermogens om een groot gebieden te bestrijken. 102 EOV-compagnie beschikt over:
 TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel“.
 TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hornisse“

Het
Fuchs-NBC-verkenningsvoertuig is voor zijn verkennings- en detectietaak uitgerust met een uitgebreid assortiment sensoren. Het doel van NBC-verkenning is het onderzoeken van een NBC-dreiging of aanval. De bemanning kan besmet vloeistof analyseren en identificeren en besmet gebied afzetten. De Fuchs is uitgerust met instrumenten voor het nemen van grondmonsters. Aan de achterzijde kan beschermd vanuit het voertuig met handschoenen worden gewerkt.

Ook het verzamelen van plaatselijke meteorologische gegevens behoort tot de mogelijkheden van de Fuchs-NBC-verkenning. Weersvoorspellingen voor gevarengebied wordt ook gerekend tot NBC-verkenning omdat hiermee mogelijke verspreiding van stoffen kan worden voorspeld.

In 2022 heeft defensie de beslissing genomen om de huidige Fuchs systemen te gaan vervangen. Hiervoor wordt samengewerkt met Duitsland. Een eventueel nieuw systeem zou in 2027 moeten instromen.

Revell heeft in 2017 een hernieuwde versie van de TPz 1 Fuchs A4 (nummer 03256) uitgebracht in een specifiek Duitse versie. Het betreft hier een basis Fuchs uitvoering. Voor zover ik kon nagaan levert Revell het model niet meer en zijn er op het moment van schrijven (midden februari) nog een paar winkels in Nederland die het model op voorraad hebben. Het model dateert oorspronkelijk uit 1998. Met wat tussenstappen hebben we nu het model uit 2017 met nieuwe decals. Het model wordt geleverd in een zogenaamde zij-opener doos zonder binnen doos en dat is aan mijn versie duidelijk te zien. Die heeft nogal wat doorstaan tijdens het transport. Dat kan beter of door Revell of door de modelbouwwinkel. Gelukkig is bij mij de inhoud helemaal heel gebleven. In de doos zit een met plakband gesloten plastic zak met 3 frames van grijs plastic met alle onderdelen. Een tweede plastic zak(je) met vier rubber wielen en de derde met alle heldere onderdelen. Een vierkleuren handleiding completeert het geheel. Zoals we de laatste jaren van Revell gewend zijn zit er op de handleiding een metalen draad geplakt bedoelt als antenne. Jammer dat die van mij al een knik heeft, maar op de verkeerde plaats.

De spuitgietframes zijn uitgevoerd in grijs plastic in plaats van het groene dat vaak door Revell wordt gebruikt. Grappig is dat in de bodemplaat, aan de binnenkant, de oude Revell print gestanst staat met het jaar 1998! De spuitgietframes kennen minimale flash, zeker ten opzichte van het model waar ik op dit mee bezig ben, de Revell Unimog 1300L brandweer uit 1986, dat is dramatisch.
De deuren met de ramen monteer je in principe in dichte stand. Op zich een goede zaak want het model kent absoluut geen binnen inrichting. Kijk je door de voorruit dan zie je een gapende leegte.
Wil je het model hier al gaan verbeteren dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de inrichting die MAD Modelbau aanbiedt. Kunnen eventueel ook de deuren open gemonteerd worden. De detaillering is zoals je verwachten kunt van een model van bijna 20 jaar oud. Incidenteel kom je kleine sinkholes tegen, te verhelpen met wat putty. Veel onderdelen hebben gietnaden.
Het chassis is wat complex, maar moet het mogelijk maken de wielen te laten bewegen. Bij de schroeven voor het varen heb ik wat vraagtekens. Zoals ik al melde zitten de weinige heldere onderdelen keurig apart verpakt zodat hier geen beschadigingen kunnen optreden. Ze zien er glasheler uit.   
De bijgeleverde banden zijn van rubber. Alhoewel dat er het natuurlijkst uitziet is daarvoor de keuze gemaakt door Revell neem ik aan. Bij mij geeft dat dan wel gelijk een hmmmm gevoel omdat rubber in de tijd “vergaat” en hard wordt. Het is ook moeilijker om de wielen dragend weer te geven, iets boller op de ondergrond. Er is echter wel een trucje voor. De banden hebben een midden naad, weliswaar dun maar is zichtbaar die zou je dus moeten weghalen. Overigens is het profiel van de banden anders dan weergegeven op de voorkant van de doos.   

Bouwbeschrijving/decals
De handleiding geeft geen verdere info over de Fuchs, begint op de eerste pagina met een aantal bouwtips en de uitleg voor de diverse tekens bij de bouwstappen. Een pagina met kleuren (uiteraard Revell), de lay-out van de frames. In 39 bouwstappen is het de bedoeling dat je het model in elkaar knutselt. Aan het eind de kleurenschema’s voor de twee mogelijke uitmonsteringen;
- “Combat”: Engineering Group Vehicle, GefübZ Heer, 2011.
- “Milan”: GECONISAF, Afghanistan, 2006.
De beide voertuigen hebben minimale kenmerken, dus een klein decal velletje is bijgeleverd.
Als eerste indruk zijn er niet veel opmerkingen. Als je goed kijkt echter dan zie je dat de Duitse vlaggen minimaal verschoven zijn, maar die op de nummerborden maken er echt een feest. Dat is jammer, zeker als “printed in Italy” zou betekenen dat ze afkomstig zijn van Cartograph!  

Nederlandse Fuchs
De Koninklijke heeft twee versies van de Fuchs in dienst, de:
TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hummel“.
 TPz 1A1 Funkstörpanzer Fuchs „Hornisse“
Allebei worden ze ingezet in het segment elektronische oorlogsvoering.
MAD-Modelbau heeft voor de Hummel een ombouwset op de markt gebracht (zie mijn recensie daarover). Die kan ook gebruikt worden voor de Nederlandse versie. Bestudeer goed referentie materiaal om minimale kleine andere aanpassingen ten opzichte van de Duitse versie aan te brengen. Voor de Hornisse heb ik nog geen ombouw set kunnen vinden, maar met scratchbuilding kom je een eind.

De NBC-versie is een basis Fuchs met meetapparatuur erin en enkele externe "sniffers". Ik heb hier ook geen conversie voor kunnen vinden, dus bestudeer hier ook veel fotoreferenties. Een hulp kan zeker het Tankograd-boek over dit onderwerp zijn.

 Conclusie
Voor een 20 jaar oud model kan het er zeker nog mee door. Lichte flash, maar veel gietnaden, maar er is zeker een zeer acceptabel model van te maken. Ondanks de Revell indicatie 4 is het model zeker ook te bouwen door beginners en een goede leerschool.
Wil je een Hummel (of Hornisse) toevoegen aan je verzameling 1/35 KL voertuigen dan ben je toch aangewezen op deze Fuchs voorlopig. Gezien de prijs, goedkoopste rond de 20,00 euro aanbevelingswaardig
NB. Foto’s van de originele voertuigen bron: Koninklijke Landmacht

Geverifieerd door MonsterInsights