ENGLISH VERSION
IMG_6343
IMG_6344
IMG_6347
IMG_6348
IMG_6349
IMG_6350
IMG_6351
IMG_6352
IMG_6353
IMG_6354

Schnellzuglokomotive S3/6 BR18/5 en Tender 2’2’T 31,7
ModelFan
Eerste Indruk
Revell
02168
Schaal 1/87 H0
Spuitgiet model 154 onderdelen
Prijs rond 28,00 euro.  

In 1907 ontwikkelden Krauss-Maffei-ingenieurs Anton Hammel en Heinrich Leppla de sneltreinlocomotief S 3/6 met de asopstelling 2 ́C1 ́h4v (Pacific) voor de Koninklijke Beierse Staatsspoorwegen. Dit verwijst naar een stoomlocomotief met een vooraanloop tweeassig draaistel, drie aangedreven gekoppelde assen en een beweegbare trek as aangedreven door een viercilinder compoundmotor. In deze compoundmotor voedt de uitlaatstoom van de twee interne hogedruk oververhitte stoomcilinders de twee grote externe lagedrukcilinders, waardoor de zeer soepel lopende locomotief met een vermogen van ca. 1.800 pk en een trekvermogen van 300 t met een continue snelheid van 120 km/u kon rijden.
Kenmerkende visuele kenmerken waren het machtige cilinderblok, een taps toelopende rookkastdeur en, in het geval van de Länderbahn-serie, de windsnijdende bestuurderscabine. Dit, samen met de asopstelling, resulteerde in een over het algemeen zeer aantrekkelijk en elegant uiterlijk, zodat de S 3/6 vaak wordt aangeduid als de mooiste stoomlocomotief van Duitsland (zo niet van de wereld).
De S 3/6 was de enige sneltreinlocomotief van de Länderbahn die na de overgang naar de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft (DRG) nog steeds werd besteld en gebouwd. Met een aslast van iets minder dan 18 ton kon hij destijds op alle lijnen in Duitsland worden gebruikt, bij gebrek aan alternatieven, en was hij uiterst zuinig in gebruik. Als serie 18.4 en 18.5 werden de 159 locomotieven ook gebruikt in hoogwaardige sneltreindiensten en trokken Rheingold-treinen en treinen voor de Oriënt-Express. Na de modernisering van sommige locomotieven van de serie 18.5 in de jaren 1950 werden de locomotieven echter achtereenvolgens tot 1969 buiten dienst gesteld.

Het Model
Had ik bij mijn laatste recensie (bouw) van de Revell Unimog brandweer wagen nog een model te pakken uit het jaar 1986, dit model dateert oorspronkelijk uit 1984. Op vrijwel alle eerdere dozen werd de aanduiding “Beierse sneltreinlocomotief S 3/6" gebruikt Deze benaming suggereert dat er als optie ten minste één machine in de Beierse kleur (groen) kan worden gebouwd. Hier werd de Länderbahn-fan echter teleurgesteld: alleen de constructie van twee locomotieven (die ook uit de DRG-serie komen) in zwarte en rode kleur is mogelijk vanuit de doos. Alleen de aanbesteding, die blijkbaar uit de tijd van de Länderbahn stamt, rechtvaardigde de aanduiding tot op zekere hoogte. Op deze doos wordt de aanduiding “Beiers” niet meer gebruikt.

Zoals al aangegeven dateert het model uit 1984 en is naar verluidt de eerste Revell-editie. Zo bevat de voldoende grote slip-on box drie zwarte, netjes gegoten spuitgietframes, die in 2 aparte plastic zakken zijn verpakt. De doorzichtige delen zitten onbeschermd in een van de zakjes. De algehele kwaliteit van het model is goed, er zijn slechts een paar zinkpunten en hier en daar wat flash. Best wel goed voor zo’n oud model. Naden kent het model zeker wel.

Zwakke punten zijn bijvoorbeeld de doorlopende zwarte kleur van de onderdelen die het verven van het onderstel best bemoeilijkt (rood). Het vorige model in deze serie dat ik mocht bouwen, de Schnellzuglokomotive BR 02 Tender 2’2’T30 had frames in zwart en rood. Het detailniveau zou zeker kunnen worden verbeterd, net als bij de huidige rijdende nieuwere modellen. Het model heeft geen vrijstaande ketelleidingen en ook ontbreken voedingswater- en persluchtleidingen alhoewel de tekening op de doos dit wel insinueert.

Dit is mooi gedaan:
1.    Schone, duidelijke en scherpe structuren en details op de onderdelen
2.    relatief dunne windgeleiders
3.    Lage wielflenzen op de wielen
4.    Afzonderlijk te bouwen deksels van de ketelkoepels
5.    Prachtig gereproduceerde persluchttank
6.    Replica van de fijne traanplaat op de circulatieplaten
7.    Mooie kolen replica op de tender

Niet mooi:
1.    Geen verschuiving van de aangedreven wielen met een kwartslag van de stoker zijde naar de bestuurderszijde
2.    Zeer brede loopvlakken van de wielen
3.    Ontwerp van remblokken
4.    Ontwerp en indeling van onderdelen op het gebied van vuurhaard en staande ketel
5.    Ontbrekende keteldragers, zitten op het frame
6.    Ontbrekende aandrijfstang in het frame inclusief cilinderblokafdekking

Ergo, het model stamt uit 1984 en dat is duidelijk te zien, dus wat wil je als modelbouwer? Je kunt het model direct uit de doos bouwen dan heb je een leuk model van een stoomlocomotief en wellicht een leuk en/of apart item in je verzameling, prima. Je kunt natuurlijk ook compleet “uit de doos” gaan en het model compleet gaan her detailleren bijvoorbeeld door de ketel van alle erop geprinte leidingen te ontdoen en ze allemaal opnieuw correct vrij aan te brengen. De vuurplaat kun je ook volledig te herzien met echte hendels, meters en af(sluiters) en uiteraard alles wat daartussen ligt qua detaillering.

Verweren kan natuurlijk in alle gevallen. Denk aan de ketel voor een combinatie van water, stoom en kalk door de tijd, rondom de schoorsteen (de zwarte roet rook). De vuurplaat met kolen(gruis) en as en de tender ook kolen en gruis. Als je dat laatste niet zelf wilt maken is het koop bij elke treinen winkel in vele soorten.
Alle bewegende onderdelen zoals de wielen en het zuiger en stangenstelsel met olie, vet en beschadigingen. Wil je echt weten hoe je een stoomlocomotief verweert dan kan ik je het YouTube kanaal van Seb (Sebb ́s 1zu87) echt aanraden. Het is in het Duits, maar er wordt duidelijk getoond hoe je het moet doen en tegenwoordig kun je ook vertaling aanzetten.

Revell heeft bedacht dat de wielen moeten kunnen draaien en dus het stangenstelsel moet kunnen bewegen. Die gedachte kun je overnemen, maar bedenk dan wel dat echt alles precies moet passen en er geen druppel lijm mag komen op de plekken waar dat niet hoort. Gezien de anciënniteit van het model en mijn ervaringen met de BR02 ga ik ervan uit dat ook bij dit model de pasvorm zeker niet ideaal is. Aan u de keuze ik ga voor de “vaste” versie.

De Decals
Het kleine decalset is opnieuw gedrukt gelukkig, blijkt uit de datum 2024. Wat ik me wel afvraag is of de teksten en symbolen ook nieuw ontworpen zijn. De kleinere teksten zijn niet te lezen, zelfs niet onder de loeplamp iets wat bij eerdere versies ook al het geval was. De kwaliteit als decal zal wel voldoende zijn.

De bouwbeschrijving
Deze is door Revell opgewaardeerd van vierpagina’s in zwart met 14 stappen naar de nu bekende vier kleurendruk met verf voorstellen, uiteraard Revell, een frames overzicht, waarschuwingen en 40 stappen met twee kleurenschema’s. Er kan 1 van twee versies gebouwd worden. Het aanbrengen van de decals wordt waar nodig aangegeven bij de verschillende stappen en op de kleurenschema’s, zo ook eventuele kleuren.  
Mogelijk zijn de:
1.    18 548 van de DRG, zwarte en rode kleurstelling
2.    18 538 van de DB, zwarte en rode kleurstelling
Locomotiefnummer en spoorwegaansluiting kunnen met elkaar worden uitgewisseld
De kleurenschema’s geven heel veel koperen leidingen, op de ketel bijvoorbeeld, aan. Het kwam mij erg onnatuurlijk over en de tekening op de doos geeft het niet aan en op foto’s die ik heb kunnen vinden, waaronder een kleurenfoto, van deze serie is dat ook niet zichtbaar. Wat mij betreft dus niet.

Conclusie
Niet echt een goed model van een bijzonder mooie stoomlocomotief, maar het heeft nog steeds zijn voordelen. Op veel gebieden kan het worden verbeterd, maar het is niet moeilijk om het zo uit de doos te bouwen. Met veel initiatief kan het model echter een juweel van de vitrine of de modelspoorbaan worden. Het was zonder twijfel een moedige stap van Revell in die tijd om stoomlocomotiefmodellen als op de markt te brengen. Qua detaillering konden en kunnen ze echter niet meekomen met de huidige innovaties uit de modelspoorsector, die de acceptatie van zowel modelbouwers als modelspoorbouwers toen en nu (helaas) binnen verminderd. Desalniettemin zijn dergelijke kits een welkome gelegenheid voor beide partijen om buiten de gebaande paden te denken, waarbij ik denk aan een stoomstichting die locs repareert en beheert, een museum of zelfs een complete roestbak.

Met dank aan Revell en IPMS Nederland voor het beschikbaar stellen voor een recensie

Geverifieerd door MonsterInsights