IMG_6232
IMG_6233
IMG_6234
IMG_6235
IMG_6236
IMG_6237
IMG_6238
IMG_6239
IMG_6240

M113 U.S. Armoured Personnel Carrier
Eerste Indruk

Tamiya
Nr. 35040
1/35
Spuitgiet model, 3 frames – model, 1 frame – figuren, losse body en bovenkant
rubberen/zacht plastic tracks
prijs: tussen 26,00 en 29,00 euro


Hoezo een eerste impressie van een model daterend uit 1974. Simpel, het model is nog steeds te krijgen en zeker niet slecht te noemen ook al zijn er al modellen van AFV, Italeri, Revell en Academy. Voor mijn doel echter, de ombouw naar een YPR806A1 ARV met de nieuwe Sylly’s ombouw set, heeft het Tamiya model de voorkeur.

De M113 is een pantserinfanterievoertuig dat ontworpen werd door de Amerikaanse FMC Corporation. Met meer dan 80.000 voertuigen in vele tientallen varianten is het een van de meest gebruikte pantservoertuigen. Van de Universal Carrier of Brenguncarrier uit de Tweede Wereldoorlog werden er nog meer gebouwd, namelijk 113.000, maar dat voertuig was minder veelzijdig. De M113 is met enige voorbereiding amfibisch. De boeggolfkeerplaat moet rechtop worden gezet (om te voorkomen dat er water over het voertuig slaat), lenspompen moeten worden aangezet (om binnengestroomd water weg te pompen) en er moeten wat openingen afgedekt worden. In het water zorgen de rupsbanden voor de aandrijving. De snelheid in het water is ongeveer 5,8 km/u. Het voertuig kan hellingen tot 60% (31°) oprijden, en een maximale zijdelingse hellinghoek van 30% (16,7°). Hij kan een obstakel van 0,6 m hoog (‘opstap’) en een geul van 1,7 m breed (‘overstap’) oversteken. De M113 is door de lucht te vervoeren in grote transportvliegtuigen zoals de C-5 Galaxy of de C17 Globemaster, en onder zware helikopters zoals de CH-53 Stallion, CH-47 Chinook of de CH-54 Tarhe “vliegende kraan”.

In de VS wordt de M113 ‘‘track’‘ (rupsband) of ‘‘one-one-three’‘ (een-een-drie) genoemd. In Australië wordt hij ‘‘bucket’‘ (emmer) of ‘‘bush-taxi’‘ (jungle-taxi‘) genoemd en in Duitsland ‘‘Badewanne’‘ (badkuip) of ‘‘Elefantenschuh’‘ (olifantenschoen).In Nederland wordt hij gewoon ‘‘M113’‘ genoemd. De van de M113 afgeleide varianten zijn werkelijk ontelbaar.

Nederland
Hoewel de infanterie, cavalerie en artillerie gebruik maakten van voertuigen van de AMX-familie (namelijk de AMX-PRI - de Nederlandse versie van de AMX-13 VCI -, AMX-13 2D 105L44 Lichte tank en AMX-PRA (de Nederlandse versie van de AMX-13 105L30 AU 50) vond men de AMX voertuigen niet geschikt voor de pantsergenie- en verkenningseenheden. Ook de DAF YP-408 en DAF YP-104 werden ongeschikt bevonden omdat ze niet amfibisch waren. Nederland kocht daarom in de jaren ’60 meer dan 700 voertuigen van de M113 familie. Ze stroomden vanaf 1967 binnen bij de parate eenheden, voornamelijk bij en pantsergenie- (M113A1) en verkenningseenheden (M113 C&V). De M577 kwam beschikbaar voor de staven van brigades, en als vuurregelcentrum (VRC) voor de veldartillerie.

 

De voertuigen van de Nederlandse Krijgsmacht waren gespoten in de kleur legergroen (RAL 6014-F9, oudere kleurcodes C13292 FD, S595 24088). De gebruikte lak beschermt in beperkte mate tegen infrarood waarneming. In jaren ‘70 nam de KL de eerste rijsimulatoren voor opleidingen van chauffeurs in gebruik. Hier onder waren simulatoren voor M113 chauffeurs.

Varianten
M106A1 PRMR - Pantser Rups mortier.

M113A1,

M113A1 PRI - Pantser Rups Infanterie.

M113A1 PRGN - Pantser Rups Genie.

M113A1 PRRDR - Pantser Rups RaDaR

M113A1 KMar - Voertuig in gebruik bij de Koninklijke Marechaussee (KMar).

M113A1 PRGWT - Pantser Rups Gewonden

M113 C&V - Commando & Verkenning

 577A1/A2 PRCO - Pantser Rups Commando

M688 LT Loader-Transporter.

M752 SPL Self Propelled Launcher.

YPR-806 PRB - Pantser Rups Berging.

YPR-765 - Doorontwikkeling van de M113A1,

Van de verschillende varianten van de M113 waren ook voertuigen in gebruik voor de rijopleidingen van chauffeurs. Deze waren te herkennen aan oranje vlakken aan de voor- en achterzijde met daarop in zwarte letters het woord ”LES” 

Het model
Volgens Scalemates is dit model gedateerd in 1974. Ik kan echter niet anders constateren dat het de bekende  Tamiya kwaliteit eer aan doet.
De het grijze spuitgiet frame met de onderdelen voor het voertuig voor de binnen inrichting kennen geen flash evenals de twee groene frames voor de rest van de onderdelen. De detaillering van de onderdelen, zeker voor een model uit 1974 is goed. Ook de figuren zien er zeker acceptabel uit voor die tijd.  De kuip is uit een stuk waar bovenop het bovendek past.

Zoals genoemd beschikt het model uit een binnen inrichting, best wel uitgebreid en met vele mogelijkheden om uitvoerig extra te detailleren. In hoeverre het klopt met de Landmacht uitvoering heb ik verder niet gecontroleerd omdat de binnenkant van de YPR806A1 compleet anders is.  Tamiya levert zogenaamde polycaps bij dit model. Polycaps maken het mogelijk om wielen makkelijk draaibaar te houden maar ook om de wielen eenvoudig weer los te kunnen maken van de body. Beide zijn ideaal om een stuk eenvoudiger tracks te kunnen monteren. Dit model kan als basis model (Vietnam) eigenlijk als ombouw model gebruikt worden voor veel versies als eigenbouw of met behulp van de vele aftermarket producten en die zijn er genoeg.

Wil je hem bouwen als US Versie uit de Vietnam periode dan moet je in ieder geval de jerrycans vervangen. Deze hebben bij dit model een handvat met een stijl, maar dat moeten er 3 zijn. Vervangen of aanpassen.
Het model heeft behoorlijk uitwerp markeringen. Wil je het model inclusief interieur bouwen dan zal je veel van die markeringen moeten wegwerken omdat ze anders zichtbaar zijn.
De periscopen zijn bij dit gedateerde model in zijn geheel gegoten zowel binnen als buitenkant. Geen heldere plastic onderdelen dus. Je kunt ze simuleren door met “zilver” verf aan de slag te gaan en af te werken met glans lak of UV resin. Voor de dapperen onder ons, voorzichtig in boren of helemaal uitboren is een alternatieve optie. Ik heb nog gekeken bij Scalemates, maar kon daar geen vervanging vinden met heldere onderdelen.

De bijgeleverde plastic(niet eens rubber) tracks zijn niet meer van deze tijd. Uiteraard, als je geen verdere uitgaven wil doen aan je model en zo uit de doos bouwen kun je ze gebruiken. Mijn keuze zou echter zijn een om bij de aftermarket producten een vervanger te zoeken voor de uitvoering die je wilt bouwen. Er zijn  er genoeg. Aandacht puntje zijn de twee sprocket wielen. De tanden daarvan zijn te dik en zullen waarschijnlijk niet in de uitsparingen van nieuwe tracks vallen. Pas dit van te voren en bewerk ze zo nodig.
Van de sideskirts is het grootste middengedeelte van rubber. Bij het model zijn een plastic geheel. Je kunt dit nabootsen met verf en verweringen en schaduwen, maar ook door het gebruik van dun koperplaat of dikker aluminiumfolie (slagers bakjes). De beweging van het rubber is dan beter te vormen.

Het bijgeleverde decal vel is goed, wat aan de dikke kant, maar dat is te verhelpen met Microset and Microsol of aanverwante producten. Het bied de mogelijkheid voor een US Army versie of een Duitse Bundeswehr uitvoering. Voor de binneninrichting geeft het ook de nodige decals.

De bouwbeschrijving is goed en voldoende uitgebreid om het model eenvoudig te kunnen bouwen. Alle 4 spuitgietframes met de onderdelen worden getoond. Wat extra foto’s om een en ander te verduidelijken. Voor de bouwers die daar prijs op stellen is er ook een Japanse bouwbeschijving. Tamiya heeft een Tech Tips vel bijgeleverd waarop de basics van de modelbouw worden weergegeven, leuk en handig voor beginnende bouwers

Conclusie
Een goed model, zeker voor de leeftijd, bijna 50 jaar, van de bekende Tamiya kwaliteit.
Het model is prima zo uit de doos te gebruiken, maar kan er ook volledig op los gaan als super detailleerder, als scratch builder en met behulp van de vele aftermarket, waaronder die van Sylly’s Mini Models, producten waarmee de vele verschillende versies gebouwd kunnen worden. De bijgeleverde figuren vragen wat aandacht. Decalvel is goed, wat aan de dikke kant. De bouwbeschrijving voorziet in een duidelijke volledige bouw. Ideaal voor ombouwen.

Zelf had ik er een in mijn voorraad zitten, inderdaad, zo’n 40 jaar geleden gekocht, maar nooit toe gekomen. Met alle Koninklijke Landmacht mogelijkheden die er nu zijn, heb ik er nog twee bijgekocht, waarvan er sowieso een wordt omgebouwd tot YPR8061A ARV!

Geverifieerd door MonsterInsights