IMG_3997
IMG_3998
IMG_3999
IMG_4001
IMG_4002
IMG_4003
IMG_4004

Vliegbasis Deelen, 1947 - 1995
In de luwte van de Veluwe
Beschrijving
Fred Bachofner
English version


Auteur: Dick Lohuis, Gijs Dragt   
Uitgever: Geromy
ISBN: 978-90-833122-3-1
Gepubliceerd 2024
384 pagina’s, hardcover, gebonden, Nederlandstalig
Prijs 52,80 euro.

“In dit boek wordt een beeld geschetst van de vliegbasis Deelen in de periode 1947-1995.  
Aandacht wordt gegeven aan de ontstaansgeschiedenis, gebaseerde eenheden, detacheringen en oefeningen, open dagen, squadron jubilea en bezoekers. Met meer dan 675 afbeeldingen in kleur en zwart wit, waaronder veel nog niet eerder gepubliceerde foto’s uit verschillende openbare en particuliere archieven. Een compleet overzicht van een periode waarin de Vliegbasis Deelen een belangrijke rol speelde: de tijd van de Koude Oorlog”.
De vliegbasis delen is zeker geen onbekende voor mij. Midden 70tiger jaren mocht ik dienen bij de 25ste Afd. Lichte Lua gelegerd te Ede. Er werd veel geoefend op de Ginkelse heide en we werden daar vaak “lastiggevallen” door de toestellen (Alouette III, Piper super Cub en Beaver) die op Deelen gestationeerd waren. Vaak ook op de vliegbasis zelf geoefend. Uiteraard de diverse Open Dagen mogen bezoeken en een dag mogen meedraaien met 300 Sqn Alouettes. Ik keek dus best wel met spanning uit naar dit boek.

Deze uitgave van de uitgever Geromy, de vierde in de serie over Nederlandse vliegbases, stelt wederom niet teleur. Met het bekende format van de vorige drie boeken ligt ook hier weer een prima boek in de winkel over de periode 1947 – 1995, het sluiten van de basis.

In 10 hoofdstukken, waarvan er 5 een duidelijke relatie hebben met de vliegbasis komt Deelen voorbij.
- In de luwte van de Veluwe.
- Gebaseerde eenheden.
- Detacheringen en oefeningen.
- Open Dagen, en Squadron Jubilea.
- Visitors.

Een enorme dikke pil van 384 pagina’s, dus als je eraan begint hoef je je voorlopig zeker niet te vervelen. Het is een fotoboek waarin opnieuw de foto’s letterlijk voorbij denderen qua formaat en hoeveelheid. Korte stukjes tekst plakken het geheel aan elkaar, net genoeg om het boek compleet en interessant te maken. Eigenlijk een heel mooi spotters boek.

Het veld is vanaf min of meer 1939 operationeel door het stationeren van 20 militairen vanwege de toch wel strategische ligging. Door de Duitse inval werd het in 1940 alweer omgeploegd. De Duitsers pikten het gelijk in en maakten er de grootste Fliegerhorst van Nederland van. Met een paar foto’s besteden de schrijvers er aandacht aan en een stukje tekst.

Tussen de genoemde jaren 1947 en 1995 wordt uitvoerig aandacht besteed aan de eenheden/squadrons die vanaf Deelen opereerden. Van de LETS (Luchtmacht Elektronische en Technische School) tot Basisvlucht, en de squadrons 298, 299,300 en 306.
306 squadron nog met de Republic RF-84F Thunderflash. De andere drie squadrons gedurende de jaren met een mix van Hiller Raven, Piper Super Cub, DH-2 Beaver, Alouette III en de MBB Bo-105, als de Groep Lichte Vliegtuigen behorend tot de Koninklijke Landmacht, maar gevlogen door Klu vliegers. Uiteraard kun je niet om het demoteam “Grasshoppers” heen met hun Alouette III’s, voorafgegaan door de Popsey Black, vier Piper Cubs. Twee Bo-105CB kregen in 1990 een rood wit blauwe uitmonstering. Aandacht wordt ook besteed aan de bewaarde toestellen onder het kopje “preserved en stored”.

Onder het hoofdstuk Detacheringen en Oefeningen worden chronologisch deze benoemd (bijvoorbeeld 323 squadron dat een maand op Deelen verbleef) en de oefening “Royal Flush” voor fotoverkenners, uiteraard veel buitenlandse bezoekers dat weer een keur aan interessante foto’s opleverde. Zeker niet vergeten mag worden de bijdrage die Deelen leverde aan de film “Een Brug Te Ver” door alle benodigde toestellen te herbergen en de film crew technisch te ondersteunen en eventueel toestellen “om te katten” en natuurlijk de herdenkingen van Market Garden.

Open Dagen en jubilea is een duidelijk onderwerp. Meerdere malen was Deelen aan de beurt voor een Open Dag waarbij Deelen sowieso de 5-jarige kroonjaren kreeg toegewezen, waaronder 75 jaar KLu in 1988.

In het hoofdstuk “visitors” ook weer en leuke en interessante collectie van fotomateriaal.
Het fotomateriaal is zeer gevarieerd ook qua lay-out. Hele mooie paginagrote kleurenfoto’s worden afgewisseld met halve pagina’s tot en met 8x12. Af en toe een echt spotters kiekje als ik ze zo oneerbiedig mag noemen. Neem me niet kwalijk dat ik ze niet geteld heb, maar het zijn er echt een heleboel, 675 zal zeker kloppen. De lijst van meegewerkte luchtvaart enthousiasten bestaat uit twee pagina’s en bevat ook nu weer veel bekenden namen.  
 
Conclusie
Het vierde boek uit, wat ik hoop een serie wordt over alle militaire vliegvelden in Nederland.
Een spotters boek boordevol met schitterende foto’s, vele nog niet eerder op deze wijze gepubliceerd. Door de opzet wordt u niet alleen getrakteerd op foto materiaal met betrekking tot de squadrons op de basis maar vind u ook een schat aan buitenlands materiaal.
De tekst is beperkt en oppervlakkig maar genoeg om het tot een informatief geheel te maken.
Ik heb het nu meerdere malen gelezen en doorgebladerd en elke keer zie ik weer wat nieuws.
Modelbouwers kunnen ook leuke en interessante foto’s vinden in het boek.
Ik kan niet wachten het volgende deel waarbij ik hoop dat ook Leeuwarden, Soesterberg, Gilze Rijen, Woensdrecht, Ypenburg, de MLD vliegkampen en uiteraard de ontbrekende jaren aan de beurt komen. Samen zouden ze een prachtig stuk militaire luchtvaartgeschiedenis vormen. Ik heb vliegbasis Deelen met veel plezier en interesse gelezen. Ik denk dat ik er nog veel in zal bladeren.       


1559_PSC_R165_EHDL_19AUG75_1
Geverifieerd door MonsterInsights